Bière blonde de Marseille

Schermafbeelding 2015-08-16 om 16.21.19Door toedoen van mijn broer kwam ik op het biermerk “La Cagole de Marseille”. Zelf ben ik niet zo’n bierdrinker, ben meer van de wijn, maar daarom is het wel leuk als anderen je op een product van Franse bodem attenderen, waar je zelf niet zo snel iets over zou schrijven/ publiceren.
Onder het mom: “weer twee pagina’s voor in je boek” stuurde mijn broer deze foto naar mij op, maar aangezien dit merk/product nog niet echt de status heeft bereikt van ‘icoon’ krijgt het nog geen plaatsje in mijn boek. Wel had het mijn nieuwsgierigheid gewekt; ik ging op onderzoek uit!

foto 1De Provence kennen we vooral van de rosé en van het drankje Pastis. Maar er is ook een heuse biercultuur in de Provence en er komen steeds meer bierbrouwerijen bij. De bekendste zijn La Cagole in Marseille en La Bière des Cigales in Avignon. In beide bieren zit niet zoveel alcohol, 4,7 %, worden in grote hoeveelheden geproduceerd, zijn overal verkrijgbaar in bars en supermarkten en verkopen zichzelf als regionale bieren.

Maar wat is “une cagole”, waar het bier van La Cagole de Marseille naar vernoemd is? Une cagole is in de volksmond in Marseille een pittig meisje van lichte zeden. Dit verklaart ook meteen de afbeelding van het meisje op het bierblikje en -flesje en op de rest van het promotiemateriaal van La Cagole.

produits-cagole-blondeHet Franse La Cagole bier wordt in 2003 ontwikkeld door Christophe Van Ecken en Yves Darnaud. In eerste instantie wordt het gebrouwen in de Tsjechische Republiek, waarna de productie naar Frankrijk verhuist. Naast het gewone bier hebben ze ook een witte variant, bière blonde en speciaal bieren met onder andere een anijs smaakje. Ze gebruiken de slogan ‘La bière du cabanon’, dit moet authenticiteit uitstralen, want het staat voor het bier van het houten schuurtje. Een cabane/cabanon is een houten schuurtje aan een haven of strand. Qua merchandising doen ze het erg goed, een beetje in navolging van Paul Ricard, want ze verkopen dienbladen, glazen en emaille borden van het merk in zowel de gewone bieruitvoering als de wit bieruitvoering. En binnenkort komen ze met een alcoholvrij biertje op de markt. Ik ben benieuwd hoe de merchandising er dan uit ziet!

produits-cagole-blancheMeer weten over dit Franse biermerk? www.lacagole.com

De Fransen noemen een biertje ook wel “la petite mousse” en zo’n ‘petite mousse’, vooral een lokale, is tegenwoordig in Frankrijk overal te nuttigen en helemaal hip. Want met ongeveer 700 brouwerijtjes verdeeld over heel Frankrijk kan je bijna je eigen Route de biéres samenstellen. Santé!11870658_10153532815754469_444820817227960049_n

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s