Het champagnehuis Moët et Chandon

Tijdens de champagneproeverij in Amsterdam  ontmoette ik Florian Rottmann, Brand Manager van Moët Hennessy. Zij zijn onder andere importeur van de champagnemerken Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Via hem kreeg ik prachtig beeldmateriaal van de champagnehuizen, daarom vandaag een blogartikel over Moët & Chandon.

Le & by Moët et Chandon. Epernay le 20 mai 2014.
Als je denkt aan champagne denk je al snel aan Moët & Chandon. Het champagnehuis van Moët & Chandon dateert uit 1743. Met wijngaarden over meer dan 1150 hectare en ondergrondse kelders van 30 km lang gevuld met 100 miljoen flessen. Dit maakt het champagnehuis Moët & Chandon veruit het grootste champagnehuis. Iedere 1,5 seconde wordt ergens ter wereld een Moët & Chandon champagnefles ontkurkt. De meest verkochte en best gekende wijn blijft toch Moët & Chandon Brut Impérial.

Ch‚teau de Saran - extÈrieur et parc

HET ONTSTAAN VAN HET HUIS:
Het huis Moët & Chandon werd opgericht door Claude Moët in 1743 in Epernay. Een stad in het Franse departement Marne. Het was Jean-Remy Moët, de kleinzoon van Claude Moët die het huis eind 18de eeuw groot heeft gemaakt waardoor het nu het grootste champagnehuis ter wereld is. Belangrijke figuren uit die tijd, zoals Napeleon en Marquise de Pompadour waren helemaal weg van deze fantastische champagne. Moët et Chandon werd een icoon en stond voor succes en elegantie. Het vlaggenschip van het huis de ‘Moët Impérial’ (Imperial betekent keizerlijk) dankt zijn naam aan Napoleon. Bij elke overwinning sabreerde, het ontkurken van een champagne fles door middel van een sabel, Napeleon en zijn troepen een paar flessen Moët et Chandon. En ook de champagnedouche na het winnen van een autorace staat op de naam van Moët et Chandon. Na het winnen van de 24-uur Le Mans race in 1967 kreeg Dan Gurney een grote fles Moët et Chandon in zijn handen. Hij was het die de champagne als een douche over de gasten spoot. Een traditie was geboren.

Orangerie et bassin

WEETJES OVER DE KELDER:
In de 30 kilometer lange kelders van Moët & Chandon liggen 100 miljoen flessen te rijpen. Deze kelders en crayeres in de kalkrotsen onder Epernay zijn wel tot 30 meter diep. Deze kalkkelders nemen veel vocht op waardoor de luchtvochtigheid constant op 80 à 90 procent staat. Dit brengt een constante temperatuur van 10 graden celcius met zich mee, de perfecte temperatuur om champagne te laten rijpen.

Tijdens de eerste wereldoorlog zijn deze kelders veelvuldig gebruikt als schuilkelder waar de bevolking van Epernay schuil ging tussen de champagneflessen. Deze diepe kalkkelders hebben dus daadwerkelijk levens gered.

dcf0d411-55d4-4680-8e1d-b9f3adaa5f1e

DE N.I.R. Nectar Impérial Rosé Dry

Tijdens de Sail 2015 introduceerde Moët & Chandon de N.I.R. Nectar Impérial Rosé Dry. Een wijn bestaande uit de druiven Pinot Noir, Pinot Meunier en het frisse van de Chardonnay. Het bijzondere aan deze wijn is vooral de fles waar hij in zit. Deze geeft namelijk licht. Aan de onderkant van de fles zit een knopje, wanneer je hierop drukt geven de sterrenlijnen, verwerkt in de metallic coat van de fles, licht! Maar liefst 8 uur kan je genieten van deze mooie schittering.

Meer weten? www.moet.com

 

 

 

3 reacties op ‘Het champagnehuis Moët et Chandon

 1. Beste mevrouw Den Hartog, dank voor uw artikelen. Een punt wat betreft uw stukje over het huis Moët et Chandon. 1743 was niet ‘de tijd van Napoleon’ want toen was hij zelfs nog niet geboren, wel van madame De Pompadour en Lodewijk XV. Napoleon is in 1769 geboren, in 1999 werd hij via een staatsgreep eerste consul en in 1804 riep hij zichzelf uit tot keizer. Natacha de Casparis

  Like

 2. Prachtig artikel! Ik ben een Champagne Lover en ga graag naar de Champagnestreek.
  De kelders van Moët et Chandon zijn prachtig. Het is letterlijk en figuurlijk de allergrootste.
  Maar mijn voorkeur gaat toch naar de kleine huizen. De uitleg , passie en attentie is vaak overweldigend.
  Een leuke tip om mee te geven mocht je de Champagnestreek willen bezoeken is de website http://www.champagne-booking.com . Op deze website kun je leuke tours en proeverijen vooruit boeken bij zowel kleine als grote Champagnehuizen.
  Volgende week ga ik weer 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s