Het champagnehuis Veuve Clicquot

Tijdens de champagneproeverij in Amsterdam  ontmoette ik Florian Rottmann, Brand Manager van Moët Hennessy. Zij zijn onder andere importeur van de champagnemerken Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Via hem kreeg ik prachtig beeldmateriaal van de champagnehuizen. Vorige week publiceerde ik het blogartikel over Moët et Chandon, vandaag is het de beurt aan Veuve Clicquot.

HR VCP Hotel du Marc 2 kopie

HET ONTSTAAN:

Philippe Clicquot komt uit een familie van bankiers en textielhandelaren. Hij bezit een aantal wijngaarden in de buurt van Reims en besluit om in 1772 de wijnbusiness in te gaan onder zijn eigen naam. Hij trouwt met Barbe Nicole Ponsardin. Maar al snel overlijdt Philippe en neemt Barbe Nicole in 1805 op 27-jarige leeftijd het familiebedrijf over. Daarmee is ze meteen 1 van de 1e zakenvrouwen van die tijd. In 1810 creeërt ze de 1e vintage champagne in de regio. De oogst van het jaar 1811 wordt heel bijzonder want dan vliegt er een komeet over de wijngaarden, zo ontstaat de Comet Vintage.

HR VCP Hotel du Marc 8 kopieDe zaken gaan goed en vooral in Rusland vindt de Veuve Clicquot champagne gretig aftrek. Dit blijkt wel uit het feit dat in 2010 168 flessen champagne uit een wrak in de Baltische zee worden opgedoken waaronder Veuve Clicquot champagne.

In 1816 introduceert Barbe Nicole de champagnetafel. Een rek met gaten, waarin de champagneflessen op hun kop ingehangen worden, waardoor er een heldere champagne ontstaat. Vanaf dat moment wordt Barbe Nicole ‘La Grande Dame de Champagne’ genoemd.

PRO.GD306 (Native) [MHISWF095459 Revision-1]De champagneflessen van Veuve Clicquot dragen een geel etiket, nogal ongebruikelijk voor die tijd. Om deze eigenheid te behouden wordt op 12 februari 1877 het gele label geregisteerd. Het gele label wordt het symbool van het champagnehuis.

photo by Leif Carlsson
photo by Leif Carlsson

In 1972 introduceert het huis naast de champagne ‘La Grande Dame’, de Veuve Clicquot Business Woman Award. Een award bestemd voor vrouwen die hun sporen hebben achter gelaten in de zakenwereld. In 2011 wordt na jaren van renovatie het oude kasteel een hotel, Hôtel Du Marc. Maar het is geen gewoon hotel wat je zo maar kunt boeken, alleen op uitnodiging kan je het hotel bezoeken.

Meer weten? www.veuve-clicquot.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: