Le Coq Sportif

van franse bodem

Jaren geleden kocht ik mijn eerste sportschoenen van het Franse merk Le Coq Sportif. Later had ik er zomerschoenen van, model ballerina. Toen nog niet echt wetende dat het een groot Frans merk was. Nu weet ik wel beter. Le Coq Sportif is één van de grootste Franse sportmerken in Frankrijk. Une petite histoire.

11-380x285

In 1882 heeft Emile Camuset in Romilly-sur-Seine een sokkenatelier. Emile heeft veel vrienden in de sportwereld, waaronder in de wieler-, voetbal- en rugbywereld. Hij ontwikkeld voor deze ‘vrienden’ een shirt, het beroemde jersey shirt. Hiermee legt Emile de basis voor het nu bekende en erkende bedrijf en sportmerk op het gebied van kleding, schoenen en sport accessoires. In 1929 komt Le Coq Sportif met een catalogus, waar niet alleen shirts in staan, maar ook sokken en sport- en onderbroeken.

1929_bw

Voor de Tweede Wereldoorlog komen ze als eerste met het trainingspak en in de jaren ’50 worden ze officieel de maker en leverancier van het shirt voor de Tour de France in Frankrijk. Het merk wordt steeds groter en wordt helemaal top als ze de gehele kledinglijn gaan maken voor het Olympische Franse team in 1960. In de loop der jaren hebben ze menig shirt ontworpen, ontwikkeld en gesponsord voor tennissers, zoals Jannick Noah en grote voetbal- en rugbyteams, zowel nationaal als internationaal. In 2012 bestaat het bedrijf Le Coq Sportif 130 jaar en ter gelegenheid daarvan gaan ze terug naar hun roots. Ze worden/zijn in dat jaar partner van de Tour de France.

van franse bodem

Het logo van Le Coq Sportif bestaat uit een haan en heeft in de loop der jaren vele varianten gekend. Het begon allemaal met een kop van een haan. De zoon van Emile ontwierp het allereerste logo.

In 1950 wordt het merk Le Coq Sportif een geregistreerd handelsmerk  en wordt het logo aangepast. De haan wordt in z’n geheel uitgebeeld in een driehoek. Deze driehoek verwijst naar de kleinzoon en de twee kinderen van Emile. Het logo ondergaat steeds een restyling en tegenwoordig is het logo gemoderniseerd en is de driehoek verdwenen.

Van Franse bodem

 

Niet alleen het logo heeft zich ontwikkeld, ook het merk zelf. Le Coq Sportif heeft zich ook ontwikkeld tot groot sneakermerk. Regelmatig werken ze samen met andere sneakermerken en geven ze limited editions uit.

Het logo van Le Coq Sportif zal vast prijken op de shirts van  het Franse voetbalelftal dat dit jaar  ‘thuiswedstrijden’ mag spelen tijdens het Europese voetbalkampioenschap dat in Frankrijk plaatsvindt. Ik ga er op letten!!!

DSC_8887

Meer weten over Le Coq Sportife: www.lecoqsportife.com

 

Le-Coq-Sportif-Eclat-Suede-Fox-02-540x360

 

 

Een reactie op “Le Coq Sportif

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s