Niet sexy, wel handig, de regenpakken van Guy Cotten

Frankrijk, Guy Cotten

 

Niet een heel sexy product van Franse bodem, maar wel super handig en functioneel, de regenpakken van Guy Cotten. Zelf kan ik mij nog herinneren dat ik zo’n regenpak altijd muf vond ruiken en het ongemakkelijk zat. Maar ik kwam wel droog aan op school, dat dan weer wel. Ik hoopte altijd maar dat weinig mensen mij in dit nogal onelegante hulsel zouden zien. Gelukkig kon ik hem uittrekken op school. Voor vissers en andere mensen die veel met water te maken hebben is dat een ander verhaal. Het dragen van een regenpak is bijna een vereiste, het houd je droog.

Frankrijk, Guy Cotten

De  met name geelkleurige regenpakken van Guy Cotten beschermen je in alle weersomstandigheden tegen water en wind. In de loop der jaren is het gele gevaarte over de hele wereld uitgegroeid tot een legende. Het gele pak ontstaat in 1963 als Guy Cotten, werkzaam voor een bedrijf in het oosten van Frankrijk, werkkleding maakt en terugkeert naar zijn geboortegrond. Daar begint hij een atelier in producten zoals jassen en broeken, gemaakt van waxmateriaal.  In die jaren werd de meeste kleding voor vissers en zeemannen gefabriceerd door een zeilmaker in Douanenez. Deze waren van katoen, vaak zwaar en niet echt aangepast aan de weersomstandigheden op zee.

Frankrijk, Guy Cotten

Samen met zijn vrouw bedenkt Guy meer praktische ‘kleding’, gemaakt van soepele water- en winddichte nylon. Geel moet de kleur worden voor deze ‘zeemanskleding’, goed zichtbaar en herkenbaar op zee. Guy gaat langs de havens aan de Bretonse kust, ontmoet zijn gebruikers en verfijnt vervolgens de ‘zeemanskleding’. De grote doorbraak komt in 1966 als een zeilschooleigenaar Guy adviseert om de ‘zeemanskleding’ te voorzien van drukknoppen. Nu is de, met z’n kimono mouwen, rits, klittenband en capuchon bekende gele “Rosbras” jack niet meer weg te denken in de havens van Bretagne. Je ziet hem veelvuldig op zee en hangt in veel huizen in Bretagne in verschillende maten aan de kapstok.

Frankrijk, Guy Cotten

Meer info over de regenpakken van Guy Cotten op: www.guycotten.com

 

Een reactie op “Niet sexy, wel handig, de regenpakken van Guy Cotten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s