Charles de Gaulle, Lille en Maisons des Illustres

monet

Ik weet het niet zeker, maar ik denk, dat als men dit plaatje hierboven ziet, men wel weet wat het is en waar. Het is het bruggetje in de tuin in Giverny van het huis van Claude Monet. Er komen daar ongetwijfeld miljoenen bezoekers om te kijken hoe deze grote kunstenaar heeft gewoond en geleefd. Erg mooi om te zien die schitterende tuin en de woning met z’n prachtige vertrekken. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik zag geweldig beeldmateriaal op de website van Giverny. Wereldberoemd, dit huis en deze tuin.

1082104398

Giverny is all over the world bekend. Het gekke is, dat sommige plaatsen bekend worden en andere eigenlijk helemaal niet. Zo kwam ik er achter, dat in de Noord Franse stad Lille het geboortehuis staat van één van de meest bekendste en betekenisvolle presidenten van Frankrijk. In deze grijze industriestad kwam namelijk Charles de Gaulle te wereld.

Charles de Gaulle

Voor mij krijgt die stad daarom opeens veel meer betekenis, naast het feit dat daar jaarlijks een grote brocantemarkt plaatsvindt begin september, de stad culturele hoofdstad van Europa is geweest in 2004, er een klein boekenmarktje is in de charmante Vieille Bourse, er prachtige oude gebouwen en de oude stad te zien zijn en vooral dat je er fantastisch kunt winkelen. Het winkelcentrum Euralille, Fnac, Le Printemps, Sephora, de grootste boekenwinkel van Frankrijk en een soort P.C. hoofdstraat met veel dure en mooie zaken, zijn toch wel de toppers.

charles de gaulles

Nu snap ik ook de link met de “Grand Place”, officieel “Place General de Gaulle” genaamd, midden in het centrum van Lille. Dat mag ook wel als de stad de geboorteplaats is van deze oud-Franse militair en later jarenlange president van Frankrijk. Op 22 november 1890 komt Charles de Gaulle ter wereld in Lille aan 9, rue Princesse.

Frankrijk, van franse bodem

Het huis wordt in 1983 opengesteld voor publiek en krijgt in 2011 het Franse label “Maisons des Illustres”. Een label uitgegeven door Le Ministère de la Culture et de la Communication van Frankrijk. In totaal zijn er 111 huizen met dat label in Frankrijk. Huizen van beroemdheden uit de politieke, sociale en culturele ‘wereld’ van Frankrijk. En hoe kan het ook anders, zelfs het huis van Monet in Giverny behoort sinds 2012 tot de “Maisons des Illustres”.

Maisons-des-Illustres-nouveau-label-du-ministere-de-la-Culture-et-de-la-Communication_large

 

Meer over het geboortehuis van Charles de Gaulle:

https://lenord.fr/jcms/prd2_171824/la-maison-natale-charles-de-gaulle

Meer over “Maisons des Illustres”: http://www.culture.fr/Ressources/Labels/(theme)/8346

 

2 reacties op “Charles de Gaulle, Lille en Maisons des Illustres”

  1. Het huis van Monet met de tuin is zeker de moeite waard om te bezoeken , ik ben er 18 jaar geleden voor het eerst geweest .Het was toen niet zo druk als afgelopen zomer toen ik er weer was . Het stadje zelf is rustig ,er is nog een mooi museum waar impressionisten geexposeerd worden . Wij hebben overnacht bij het hotelletje Petit Giverny een aparte belevenis !
    Karin

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: