Boulangerie Mamie Gourmande Leiden

 

Tijdens de 14 juli receptie op de Franse Ambassade in Den Haag kwam ik in contact met Nynke, de winkelmanager van boulangerie Mamie Gourmande uit Leiden. We raakten in gesprek en al snel kwam ik op het idee om een artikel te publiceren op dit blog vanwege de fantastisch mooie en lekkere producten en vooral broden die ze fabriceren. Zo gezegd zo gedaan en vrij snel kreeg ik tekst en beeld aangeleverd. Hierbij hun verhaal.

Mamie-Gourmande-(1)

Alles is er Frans

Een stukje Frankrijk in Nederland, daarvoor ga je naar boulangerie Mamie Gourmande aan het Gangetje op nummer 14 in Leiden. De bakkers, de ingrediënten en de spreektaal, alles is er Frans. Drie jaar geleden openden Renan le Houerff en Marcella Bos hier een Franse bakkerij. Dat het zo’n succes zou worden, hadden ze nooit durven dromen. Op zaterdag staat de winkel de hele dag vol met klanten. Bij Mamie Gourmande kun je terecht voor het echte Franse brood, overheerlijke croissants en patisserie.

14 juli 2

Renan komt uit Bretagne, Marcella is Nederlandse. Het idee was om Frankrijk een stukje dichterbij Nederland te brengen. De grootmoeder van Renan inspireerde het stel. Zij houdt van lekker koken met ingrediënten uit de streek. Daarmee was ook gelijk het idee voor de naam van de boulangerie geboren: Mamie Gourmande, wat Bourgondische oma betekent. Wie wel eens in Frankrijk komt, weet dat het brood daar anders is en smaakt dan in Nederland. De structuur en de vorm van het brood zijn anders. Het deeg rust en rijst langer en wordt met de hand gekneed. De broodsoorten zijn voedzaam, maar je kunt ook bij Mamie Gourmande terecht voor de bekende knapperige witte baguette. Alle broden zijn gemaakt op basis van desem in plaats van gist.

14 juli

Alle ingrediënten die gebruikt worden komen uit Frankrijk. Een keer per maand komt een grote vrachtwagen het Franse meel brengen op de Hogewoerd, de andere locatie van Mamie Gourmande, wat tot noch toe alleen een productielocatie is in verband met ruimtegebrek op het Gangetje. Ook de bakkers zijn, op 1 bakker na, Frans. De beleving in de winkel is Frans. De winkel is klein en sober ingericht. De bakkers staan in de winkels het brood te bakken en achterin wordt al het brood gekneed. De bakkerij is van 7.00 – 19.00 uur open, op de Franse tijden. Niet alleen klanten worden voorzien van de Franse lekkernijen, Mamie Gourmande levert ook aan verschillende horecagelegenheden in Leiden, Den Haag en Amsterdam. Grote kans dus dat als je in Leiden gaat eten in een restaurant, je een broodje van Mamie Gourmande geserveerd krijgt.

Unknownboulangerie Mamie Gourmande, het Gangetje 14, Leiden

mamie-gourmande.nl

3 reacties op “Boulangerie Mamie Gourmande Leiden”

  1. Wat leuk en zo lekker , ik zou willen dat hier in mijn dorp ook van dat heerlijke brood te koop was . Ik kan echt verlangen naar een echte baquette ipv het stokbrood hier !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: