Adresses sympa a BDX (Bordeaux)

 

De laatste tijd wordt er erg veel geschreven over de Zuid-West Franse stad Bordeaux. Niet alleen vanwege het wijnbelevingscentrum ‘La Cite du Vin’, wat sinds vorig jaar geopend is, maar ook vanwege de vele leuke hippe winkeltjes, restaurantjes, wijntentjes en galerietjes.

Ik heb de stad zien veranderen van een lelijk eendje in een mooie zwaan. Zo’n 30 jaar geleden kwam ik er voor het eerst. De panden in de binnenstad waren zwartgeblakerd, midden in het centrum was een groot parkeerterrein en er was alleen maar wijn, wijn en nog eens wijn. Dat laatste is gelukkig behouden en nog meer uitgebreid, de andere twee zijn gelukkig aangepakt. De panden stralen nu weer in de zon en waar vroeger auto’s geparkeerd stonden, is nu de centrale halte voor de supermoderne tram.

BDX, Bordeaux is een groeiende stad, er wonen veel jongeren en met sinds dit jaar de goede LGV verbinding met Parijs zal de stad ook veel Parijzenaars aantrekken. Door deze factoren komen er in de stad Bordeaux steeds meer hippe tentjes, restaurantjes, winkeltjes enz. Om die te ontdekken moet je wel van de gebaande paden afgaan. Blijf niet op de langste winkelstraat van Europa hangen, de Rue Saint Catharine, maar duik de kleine zijstraatjes in.

Een aantal leuke straatjes bij elkaar zijn Rue Ste. Colombe, Rue St. James, Rue Bouquiere en Rue de la Roselle. Daar vind je onder andere een boutique met zelfgemaakte kleding (Gianna et moi, rue), leuke eettentjes en terrasjes, juicebars, een biershop, een grote kaaswinkel, hippe bloemen- en plantenzaak, een winkel met regioproducten en iemand die kleine “plantenkastjes” maakt. Tussen al dat hippe geweld zit ook een stokoude winkel in vissersnetten.

Een winkel met een oude traditie en ambacht. Mooi om te zien hoe oud en nieuw met elkaar verweven worden in deze oude maar toch moderne stad. Een ander stuk van de stad waar ik graag kom, is bij Place Cambetta, een geweldig leuk plein met veel eetgelegenheden. In de straat er naar toe, de Cours de l’Intendance zit o.a. Repetto, maar ook de grote mosterdfabrikant Maille. Grensend aan deze cours zit de gouden driehoek van Bordeaux, de dure hoek en aan de andere kant van de straat zitten weer de leuke kleine boutiquejes o.a. in Rue de Grassi, Rue du Temple en Rue Vital Charles.

Maar dit zijn maar een paar van mijn bevindingen en ideeën, want er zijn verder nog geweldige (overdekte)markten, musea, galeries, restaurants, wijnlokalen, vele historische gebouwen en de oevers van de Garonne. Kortom Bordeaux is zeker een bezoek waard voor een dag of wat en dan kun je je uitstekend vermaken en vooral ook genieten van het heerlijke eten en drinken dat de stad te bieden heeft.

3 reacties op “Adresses sympa a BDX (Bordeaux)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: