Oesterhaven van Andernos Les Bains

Andernos les Bains

De dag voor Oud en Nieuw bezochten wij de plaats Andernos les Bains. Een leuke toeristische plaats aan het Bassin van Arcachon in de Gironde. Met de wetenschap dat de winkels tussen 12.00 uur en 15.00 uur dicht zijn kwamen we rond half 3 aan, in het toen nog rustige dorp. We liepen door de winkelstraatjes naar de boulevard, waar zich de 230 meter lange pier bevindt.

Het plein voor de pier was uitgestorven op een aantal kleine terrasjes na. Een grote kerstbal, die als het donker is prachtig veel licht geeft, vormde een toegangspoort tot de pier. Op de pier zelf was een kunst kerstboom geplaatst met witte en rode ballen. In bijna alle dorpen hier in de omgeving zie je kerstversiering hangen aan lantaarnpalen, op rotondes en voor het gemeentehuis. Milieubewust als de Fransen zijn, gaat deze verlichting pas echt aan als het donker is. De versierselen zelf zijn grof en in mijn ogen niet echt heel erg fraai.

Oesterhaven van Andernos les Bains

Vanaf de boulevard zag ik in de verte een aantal leuk verlichte huisjes. Deze waren mij al eerder opgevallen tijdens onze bezoekjes aan Andernos en ik wist dat daar de oesterhaven was. Maar nooit had ik echt de behoefte gehad om daar te gaan kijken, maar nu was het anders, ze waren leuk verlicht en er liepen hordes Fransen naar toe. Mee met de meute kwamen we bij de haven aan, waar zich ook een oud kerkje bevindt, Saint-Eloi en waar de opgravingen liggen van een oude Romeinse villa. Het kerkje maakte vroeger onderdeel uit van de bedevaartstocht Saint Jacques de Compostela.

Het oesterhaventje is pittoresk en sommige oesterhutjes zijn echt plaatjes. Achter de meeste hutjes zijn een soort bassins gemaakt, betonnen bakken met een dak erboven. Hier worden de oesters ‘bewaard’ nadat ze ‘geoogst’ zijn vanuit het Bassin. Bij de meeste hutjes kan je kakelverse oesters kopen en in de zomer is het hier een groot oester-vreet-festijn denk ik.

Eigenlijk komen we 3 weken te laat. Begin december vindt namelijk hier op deze plek, de oesterhaven van Andernos les Bains, het evenement Les Cabanes en Fête plaats. Een festijn met muziek, veel vis en genoeg drank.

Na ons bezoek aan de haven liepen we terug naar het centrum. Daar leek het of alle Fransen uit hun stulpje gekomen waren om de dag af te sluiten met een promenade, zo druk was het. Deze drukte gaf wel weer een bepaalde gezelligheid en met het oesterhaventje nog op ons netvlies liepen we naar de auto.

 

Met dit eerste blog in het nieuwe jaar wens ik iedereen een goed, gezond en gelukkig 2018 toe.

4 reacties op ‘Oesterhaven van Andernos Les Bains

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s