Chocolade van Maison Valrhona

VALRHONA CITÉ DU CHOCOLAT_Pagina_03

De chocolade van Maison Valrhona is vooral een bekend product van Franse bodem onder banketbakkers en koks. Tijdens het persevent van Atout France, was ik in de gelegenheid om kennis te maken met dit mooie product van Franse bodem en ook om het te proeven. De chocolade is van zeer hoge kwaliteit en bevat een hoog percentage cacao.

FullSizeRender

Het bedrijf  Valrhona in Tain l’Hermitage werd in 1922 opgericht door chef Albéric Guironnet. Het merk Valrhona werd gecreëerd  in 1947 en de naam is een samenvoeging van Valleé du Rhône, de Rhonevallei. In de jaren die daar op volgen, ontwikkelen ze meer dan 40 soorten chocolades onder andere de ‘Guanaja’ chocolade die 70% cacao bevat en de ‘Dulcey’. Aan deze laatste zit een leuk verhaal vast dat ik te horen kreeg tijdens mijn ontmoeting met Jean Daniel Ndzegue van Valrhona op het persevent.

FEVES DULCEY kopie

‘Dulcey’ is de naam van de eerste ‘blonde’ chocolade van de wereld. De ‘blonde’ chocolade met een caramelachtige smaak is eigenlijk per toeval ontstaan. Zo’n 8 jaar geleden was Frédéric Bau voorbereidingen aan het treffen aan de school voor chocolade die Firma Valrhona in 1989 heeft opgericht, de Ecole du Grand Chocolat Valrhona. Voor een demonstratie aan patissiers van over de hele wereld, had hij een pan met witte chocolade au bain-marie opgezet. Door andere werkzaamheden vergat hij de pan en pas na 10 uur herinnerde hij zich deze weer.

VALRHONA CITÉ DU CHOCOLAT_Pagina_09

De witte chocolade was ondertussen ‘blond’ van kleur geworden en de smaak was overweldigend. De smaak was caramelachtig en zoet. Frédéric was in alle staten, want dit had hij nog nooit geproefd in chocolade. Hij was zo enthousiast dat hij de volgende dag zijn ‘truc’ ging herhalen. Het lukt hem en met het resultaat ging hij naar zijn meerdere. Ook deze raakte enthousiast. Helaas was het moeilijk om de ‘blonde’ chocolade in grote hoeveelheden te produceren.

FullSizeRender kopie 2

Eindelijk, na 8 jaar, was er een methode gevonden om deze bijzondere ‘blonde’ chocolade in grote hoeveelheden te kunnen produceren. Vele mensen van over de hele wereld kunnen nu genieten van deze aparte ‘blonde’ chocolade. Naast donkere, melk en witte chocolade is er dus nu ook ‘blonde’!

VALRHONA CITÉ DU CHOCOLAT_Pagina_06

Naast het produceren van chocolade wil Valrhona ook graag het publiek uitleggen wat chocolade nou is, hoe het gemaakt wordt, ruikt en proeft. In het moderne La Cité du Chocolat wat in 2013 geopend is leggen ze je dat allemaal uit met eigentijdse middelen. Een reisje waard voor zeker chocolade liefhebbers, want uiteraard kan je in de winkel van het Cité de nodige chocolade kopen.

VALRHONA CITÉ DU CHOCOLAT_Pagina_11

Valrhona chocolate pictures. Copyright ©: Valrhona

Meer informatie over dit mooie product van Franse bodem:www.valrhona.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s