Franse thee van Mariage Frères te koop in Leiden

Wendy Gaurié voelt zich als een vis in het water in Frankrijk. Ze heeft Nederlandse en Franse roots, en is geboren in Marseille. De roemruchtige havenstad, waar de familie van haar vader nog altijd woont.

De hoogtepunten van Wendy’s jeugd  waren altijd de jaarlijkse kampeervakanties met haar familie in de zonovergoten Provence, met velden vol geurige, wuivende lavendel. Ze kon gewoon niet wachten om aan tafel te schuiven bij haar Franse oma, mémé. Ook de kazen, stokbroden, mémés Mediterrane gerechten en de beroemde pizza’s van de familie deden haar watertanden.

Gevoel voor verfijnde smaak zit in de Gaurié-familiegenen. Wendy’s neef, Lionel, startte in Le Marais, 4e arrondisement in Parijs met veel succes een  restaurant, Les Petits Marseillais. Rond 2003 was Le Marais een artistieke wijk, waar je het echte Parijs kon voelen en proeven en waar een heerlijk buurtsfeertje hing. Gasten in Lionels restaurant kwamen graag een prachtige rosé uit Bandol proeven en wie een dessert bestelde, kreeg daar standaard een heerlijk glas tijmlikeur bij.

IMG-20180219-WA0006

Wendy ging in die jaren vaak naar Parijs om o.a. het restaurant van haar neef te bezoeken en om heerlijk door de Parijse straten te slenteren. Toen ze een keer in het restaurant Les Petits Marseillais Mariage Frères-thee proefde bij een frambozentaart met munt was ze verkocht. Deze verrukkelijke thee kwam uit een prachtig zwart blik met geel logo. De winkel van Mariage Frères zat nota bene om de hoek van Les Petits Marseillais in Rue Vieille du Temple.

7291ba90-8e1a-4ce7-b4ba-3cc6a3f30efe.JPG

Mariage Frères, Maison de Thé & Restaurant 

Mariage Frères, Maison de Thé & Restaurant, opende de deuren 1854. Het is er sindsdien een waar paradijs voor de theeliefhebber. De mooie theepotten, de toonbank met antieke blikken, en de houten theekisten ademen een koloniale sfeer uit en geven je het gevoel dat je een paar eeuwen terug in de tijd bent. De gerechten in het restaurant doen je niet alleen watertanden, maar zijn ook een feest om naar te kijken: de brioche met zalm in combinatie met blauwe thee, of oolong thee, en de desserts waarin thee is verwerkt, zijn kunstwerken. En dan de thee zelf, natuurlijk. Die is zo onweerstaanbaar lekker, dat je met een uitpuilende ‘theetas’ de winkel uitloopt.

IMG_20171126_115343.jpg

De Franse thee van Mariage Frères was werkelijk een openbaring, de geur van de blends met exotische namen laten je afreizen naar verre oorden zoals Paris Saigon, groene thee met rozen, floraal, fris en licht kruidig, thé sur le Nil, Sakura Sakura etc. Maar ook de bijzondere pure theeën uit Japan, China, Sri Lanka maakten indruk, toen Wendy als Sales Manager over de wereld reisde. Toen ze na een anderhalf jarig verblijf in New Dehli terugkwam in Nederland, begon het te kriebelen. Ze besloot het roer om te gooien. Eerst volgde ze een opleiding als register-vinoloog en werkte jaren met veel plezier en vol overgave in de wijnwereld.

Tot ze anderhalf jaar geleden in Portugal op vakantie was met haar vriend Bart en haar toen drie maanden oude dochter, Sammie. In het Michelin Restaurant Alma kreeg ze een theepot met een katoenen theebuidel van Mariage Frères geserveerd. Ze wist niet wat ze proefde: wat een aroma en wat een smaak had de Japanse Fuji-Yama thee. Ze besloot de Mariage Frères-thee naar Nederland te halen en zo’n 130 soorten thee te importeren.

IMG_20171130_141206.jpg

Daarna ging het heel snel: medio november 2017 opende Exclusivithee haar shop-in-shop in het historische centrum van Leiden. Vanaf de eerste dag staat er altijd een verse pot thee klaar om de klanten te verrassen met de smaak van bijzondere en spannende theeën. Zoals de indigoblauwe Marco Polo Blue thee, gemaakt van Tibetaanse bloemen en Chinees fruit. Dus geen gewone thé bleu oolong, maar thé blue met een aangenaam aroma van blauw fruit, bloemen en een fluweelzachte afdronk. Of Sakura gemaakt van echte kersenbloesem in combinatie met witte – of oolong thee.

Naast deze ‘wereldse’ theeën verkoopt Exclusivithee ook jam van Mariage Frères, glazen potten met thee voor ijsthee, thé vert glacé, menthe fruitée, maté vert & açaí, Rio Summer, Fuji Yama, van de berg Fuji die als één van de beste thee is gekozen door een groot aantal consumenten, ‘Grand Cru’ thee uit de Himalaya, Ceylon, theepotten uit o.a. Japan, die met de hand worden gemaakt, chocolade, Sal de Ibiza (zeezout) en nog veel meer verwen producten.

Regelmatig  bakt Wendy Franse versgebakken Madeleines volgens oud recept van haar moeder, heerlijk voor bij de thee die elke dag klaar staat om te proeven. Onder de vaste klanten zijn ook veel Fransen, ze komen uit Rotterdam, Den Haag, en zelfs uit Brabant. De tealovers komen terug na het kopen van hun eerste Mariage Frères thee, als ze Mariage Frères nog niet kenden.

MF Yuzu green tea and cheesecake.jpg

In Exclusivithee drink je niet alleen thee, je beleeft vooral thee. Blader eens door de boeken van Mariage Frères. Knoop eens een praatje aan met één van de theesommeliers, die over de vloer komen. Kom inspiratie opdoen tijdens onze theeproeverijen met bijpassende gerechten, of Japanse thee workshop met thee ceremonie. Of geniet van een heerlijke Mariage Frères thee uit een antiek porseleinen kopje. Je bent van harte welkom. Geen tijd om langs te komen? Je krijgt je favoriete thee gewoon thuisbezorgd.

LOGO_Exlusivithee_groen website PNG

Exclusivithee | Nieuwe Rijn 36, 2312 JG, Leiden | 06 47112306 www.exclusivithee.nl       info@exclusivithee.nl 

Openingstijden: Dinsdag-vrijdag 10.00-18.00, Zaterdag: 9.00-17.30, Koopzondag: 12.00-17.00.

Theeproeverijen 2e of laatste zondag van de maand van 11.00-12.00. Wel verzoek om te reserveren i.v.m. beschikbaarheid en hapjes. Theeproeverijen ook op afspraak bij klant thuis.

Winkelruit brug .jpg

 

 

 

6 reacties op ‘Franse thee van Mariage Frères te koop in Leiden

  1. Dit is de heerlijkste thee. Mijn dochter bracht een doosje mee voor mij uit Parijs.
    Hoe kan een dame van 80 jaar, wel nog fit, maar wonend in Ouderkerk a.d.Amstel het bij U kopen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s