Kaasproeven met Président

Op een warme namiddag zat ik samen met zo’n 30 andere personen in Restaurant Kaagman & Kortekaas in Amsterdam. We zaten te wachten op de Xavier Thuret, de kaasspecialist en beste kaasmaker van Frankrijk. Hij zou ons iets gaan vertellen over kaas tijdens deze kaasproeverij van het Franse kaasmerk Président. Het duurde even maar daar was dan eindelijk de professeur. Terwijl hij zijn schort uit zijn koffer haalde en hem om deed vertelde hij dat er bij ongeveer 1/3 van de Nederlandse gezinnen een stuk Président kaas in de ijskast ligt.

Président bestaat dit jaar 50 jaar en is dus sinds 1968 een toonaangevend merk in zowel de Nederlandse als Franse koelschappen. Want naast kaassoorten als Mozzarella, Brie, Camembert en Chevre maken ze ook boter. De naam Président is ontstaan doordat Frankrijk het land is van presidenten, iedereen is of zelf een ‘president’ of kent wel iemand die voorzitter is van de jeu de boules club of jachtvereniging. En je bent natuurlijk je eigen ‘president’ van het goede leven en daar hoort een stukje kaas bij.

In Nederland is het Franse merk vooral bekend om zijn brie en camembert. De brie wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk in de Vogezen. De kaas heeft een romige en smeuïge textuur en heeft 4 tot 6 weken nodig om te rijpen, waarbij ze regelmatig gekeerd wordt. Haal de kaas voor gebruik een half uurtje van te voren uit de ijskast zodat de smaak ten volle  tot zijn recht komt.

Camembert wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk in de Augestreek en rijpt maar 15 dagen. Camembert is net als de brie ideaal voor op de kaasplank maar kan ook heel goed warm gegeten worden zo onder de gril vandaan.

Tijdens de kaasproeverij kregen we uiteraard de brie en camembert te proeven maar ook een Chevre (geit), Cheddar en Roquefort, steeds in zetjes van 2. Dus bijvoorbeeld een jonge Chevrekaas van 10 dagen oud en daar tegenover een Chevre van 5 tot 6 weken oud.

Door de langere rijping van de verschillende kazen ontstaat er steeds een andere smaak, de kaas wordt pittiger, robuuster en smaakvoller. Bij deze rijping spelen 3 factoren een belangrijke rol namelijk de temperatuur, de vochtigheid en de ventilatie van de lucht.

Na setje 6 was iedereen verzadigd van de vele kaassmaken en geuren en hadden we een aardige kaaskennis op gedaan. Bij het verlaten van de ruimte kregen we ook nog eens een mooi pakket mee met uiteraard een aantal kazen van Président. Een smaakvolle afsluiter van een heerlijke middag.

Kijk vooral op www.president.nl voor lekkere recepten met kaas en leuke weetjes zoals hoe snij ik een kaas in de juiste porties.

magazine-img_olandese.jpg

Een reactie op “Kaasproeven met Président

  1. Beste Mireille,

    Ik zou graag je Cahier de France willen bestellen, maar ik krijg steeds de mededeling dat deze niet leverbaar is. Ik ga binnenkort met vakantie en zou graag het cahier meenemen. Wat kan ik het beste doen?

    Met vriendelijke groet, Josje van Donselaar chopine@kpnmail.nl

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s