Wandeling en markthal in Pauillac

Tijdens het Fête de le Vin in Bordeaux kregen we bij de stand over de Médoc-streek een aantal kaarten mee met wandelingen en leuke routes om te fietsen of te wandelen. Een van die kaarten ging over een wandeling door het dorp Pauillac. Pauillac is voor ons niet geheel onbekend, want in die plaats zit het Maison du Vin en zijn er regelmatig leuke rommelmarkten op de kade. Daarnaast zit het kleine dorp ‘Village Bages’ in de buurt en hebben ze één keer per jaar een leuk wijnfeest. Ook vindt hier de start plaats van de Marathon du Médoc. Maar een wandeling door dit dorp hadden we nog nooit gelopen. En ja, alles moet de eerste keer zijn, dus gewapend met kaart en al startten we de route.

We waren al snel verbouwereerd, veel van de monumenten en huizen die beschreven werden op de route zijn vervallen en slecht onderhouden. Weinig moois aan, terwijl het zo mooi kan zijn. Zeker geen geld voor? Maar waarom maak je dan zo’n route en beschrijf je al dat moois? Ja, de kerk die ziet er goed uit en de binnenkant is onverwacht mooi. Met aan het plafond een replica van een schip dat ook onderdeel is van het logo van Pauillac.

Een aantal van de beschreven panden zijn netjes, maar dan is de omgeving weer niet fraai. Pauillac is een beetje in verval. Dat zie je ook aan de winkelstand, nagenoeg alles staat leeg. Zonde en dan wetende dat Pauillac vroeger een bruisende garnizoens plaats was en nu in een speciale haven waar de onderdelen van de Airbus aankomen en vervolgens over de weg verder vervoerd worden. Wel zie je overal bootjes en ankers afgebeeld. Dat Pauillac ook een wijndorp is, komt tot uiting aan de mooie wijnkelders die te zien zijn. Ook kom je langs een mooi voorbeeld van de Basco Landais architectuur. Huizen die geïnspireerd zijn op de Baskische architectuurstijl.

Maar de ontdekking tijdens deze wandeling is toch wel de markthal. Een hal bestaande uit een staalconstructie, met aan de voorkant hout ertussen. De houten zijkanten hebben ze vervangen door baksteen uit Brach. Dit voor de duurzaamheid. Elke zaterdag is deze markthal in werking en staan er buiten ook nog enkele kramen. Je vindt in de hal een groentekraam, vlees, vis, oesters, bloemen en kaas. Het is niet groot, maar wel erg sfeervol.

Buiten de hal tref je marktkramen aan met fruit, kleding, charcuterie en gegrilde kippen. Die laatste kraam trekt onze aandacht. Deze heeft namelijk heerlijke gevulde kwartels. Ze blijken verrukkelijk te zijn. Heeft de wandelroute toch nog iets opgeleverd, namelijk een regelmatig bezoek aan de markt in Pauillac op zaterdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s