De Peugeot pepermolen

Bij het horen van de naam ‘Peugeot’ denk je meteen aan het automerk. Is ook niet zo gek, want Peugeot is één van de grootste leveranciers van de wereld van auto’s. Maar ook wereldmarktleider met de verkoop van miljoenen pepermolens. Ja, van Peugeot, het automerk. Ooit begon de familie Peugeot met een graanmolen. Hierbij het verhaal!

Rond 1800 leefde de familie Peugeot in het plaatsje Hérimoncourt (Bourgogne-France-Comté) waar ze een windmolen bestierde. Het gaat de familie voor de wind en ze verbouwen de molen tot staalgieterij. Ze produceren onder andere aandrijfveren voor klokken, hoepels voor de rokken uit die tijd en tondeuses voor schapen. Maar het groots worden ze met het lamineren van staal. Het staal van Peugeot is veerkrachtig en komt goed van pas in de bosrijke omgeving van Hérimoncourt. Ze starten daarom met de productie van zagen en andere hulpmiddelen voor houtbewerking. In 1840 wordt de eerste koffie- en pepermolen vervaardigd. De Franse huishoudens worden langzaam veroverd met nog andere apparaten, zoals strijkijzers, wasmachines en naaimachines.

Het logo voor Peugeot wordt ontwikkeld door een juwelier en deze maakt de creatie met de beroemde leeuw. De leeuw staat voor snelheid, flexibiliteit en souplesse net als de zagen van Peugeot. De klauwen van de leeuw verwijzen naar tanden van die zagen.

Rond 1882 gaat het nog steeds voortvarend met de familie Peugeot en ze ontwikkelen de eerste fiets, zo’n fiets met een groot wiel voor en een klein wiel achter. Jaren later komt de eerste stoomauto van de band en groeit Peugeot Automobiles uit tot een imperium. De huishoudelijke artikelen raken op de achtergrond, alleen de pepermolen heeft het overleefd en is nu uitgegroeid tot de bekendste pepermolen van de wereld.

 

 

2 reacties op ‘De Peugeot pepermolen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s