Villa d’Or, specialist in gietijzeren wenteltrappen

De gietijzeren wenteltrap was vroeger niet alleen onderdeel van de Eiffeltoren maar was ook te vinden in menig trappenhuis van kastelen en herenhuizen. Nu is het vaak een pronkstuk in een restaurant, winkel of woonkamer. Villa d’Or is één van de grote specialisten op het gebied van gietijzeren spiltrappen.

Villa d’Or is sinds 1995 gespecialiseerd in de recuperatie van oude, antieke (met name) Franse bouwmaterialen. De nadruk ligt vooral op oude vloeren en unieke, a-typische  objecten. Twaalf jaar geleden zijn ze begonnen met de (her)productie en verkoop van gietijzeren spiltrappen. Deze worden tegenwoordig wereldwijd verkocht.

Appartement Haussmannien.jpg

De gietijzeren spiltrap is o.a.  bekend geworden door zijn centrale rol in de film ‘l’Escalier de fer’ (een verfilming van het gelijknamige boek van George Simenon). De trap is daarnaast ook verschenen in de catalogi van IKEA en Maisons du Monde.

tn_20171207_121856_Fotor-300x300.jpg

Door de toenemende vraag hebben ze hun assortiment in de loop van de tijd uitgebreid met meer modellen. Met name vanuit de grote steden als Parijs en Bordeaux kregen ze de vraag naar een spiltrap met een kleine(re) diameter. Ze vonden een model bij een antiquair die hem weer uit een vioolatelier had gesloopt in Mirecourt (Vogezen). Deze spiltrap had een diameter van slechts 108 cm. Dit model is nu dus veel te vinden in cafe’s en restaurants in zowel de lichtstad als de wijnstad Bordeaux.

 

De vraag naar grotere trappen voor winkels, kastelen en herenhuizen nam toe en per toeval vonden ze ergens in een achtertuin, in een voorstad van Parijs, drie oude treden van gietijzer. Deze treden bleken onderdeel te zijn geweest van een indrukwekkende spiltrap, geproduceerd door kunstgieterij E. Capitain-Gény & Cie (opgericht in 1875). In 1889 weet deze fabriek een medaille te behalen op de grote wereldtentoonstelling van Parijs met monumentale stukken en kunstwerken. Die indrukwekkende spiltrap was één van de vier modellen trappen die de fabriek vroeger produceerde. Nu voert Villa d’Or de trap ook onder de naam Versailles. Deze trap is een jaar lang gebruikt in een theaterstuk in Le Mans.

 

Het grootste pronkstuk van Villa d’Or, de Grand Paris, staat momenteel te schitteren in schoenenzaak Bobbies in Parijs, een trap met een diameter van maar liefst 240cm. Het is een variatie op het model Paris die aan de huidige bouwnormen voor openbare gebouwen voldoet.

In de loop van de tijd is het bedrijf uitgegroeid tot marktleider op het gebied van gietijzeren wenteltrappen met tien verschillende modellen en drie rechte (steek)trappen. De trappen hebben hun weg inmiddels over de hele wereld gevonden. Zie www.wenteltrap.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s