Van Franse bodem bezoekt kaaswinkel l’Amuse IJmuiden

Afgelopen voorjaar was ik in de gelegenheid om Fromagerie l’Amuse in IJmuiden te bezoeken. Mijn dochter moest toevallig hockeyen in Driehuis, een plaatsje tegen IJmuiden aan en ik stond op de lijst om de dames te rijden. Meestal ben ik niet zo blij met dit soort ritjes, maar nu had ik een extra doel. Naast het kijken van de hockeywedstrijd kon ik nu vooraf aan deze gebeurtenis even langs wippen bij Betty Koster. Zij is de eigenaresse en heeft naast de vestiging in IJmuiden ook nog een kaasimperium in Amsterdam op het Olympiaplein 111.

Opgetogen reed ik de parkeerplaats op van de loods waar dit kaas-goudmijntje is gevestigd. Ik had kennis gemaakt met de enthousiaste Bertha tijdens de wijn- en spijs-proeverij op de Franse Ambassade in Den Haag en ik wist, ik ga hier wat lekkers scoren. Bij binnenkomst werd ik vriendelijk ontvangen en Betty legde mij uit dat ze naast de winkel ook nog een ruimte hebben voor kaasproeverijen. Ook organiseerde ze wel eens kaasproeverijen op een boot die dan heen en weer vaart op het kanaal dat tegenover de winkel stroomt.

Tijdens mijn verblijf in de winkel kwam de ene na de andere klant binnen, wat ik toch wel uitzonderlijk vond zo op een zondagochtend. Ik keek met een verlekkerde blik in de vitrine waar een geweldige collectie Franse kazen lagen uitgestald. Ik kreeg van een aantal kazen wat te proeven en het leuke is dat Bertha van alle kazen iets kan vertellen; hoe ze worden geproduceerd, waar ze vandaan komen, hoe ze zijn ontstaan en vaak heeft ze er ook nog een persoonlijke anekdote bij.

Het bezoek was erg gezellig en uiteindelijk ging ik de winkel uit met een stukje Petit Brebis Basque, een harde schapenkaas uit het Baskenland, Trou du Cru, een Epoisses kaas uit de Bourgogne, Onetik Baskische blauwaderkaas, die lekker te combineren is met een Sauternes wijn en Morbier fermier uit de Jura, die een nootachtige smaak heeft en waarvan de korst wordt gewassen met as.

Na de hockeywedstrijd reed ik opgetogen weer naar huis, wetende dat ik zometeen bij de borrel zou gaan genieten van deze overheerlijke juweeltjes. Waar zo’n hockeyritje al niet toe kan leiden.

Fromagerie L’Amuse | Dokweg 21 | IJmuiden| amuse.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s