Weetjes over Bordeaux-wijn in een notendop

Vandaag staat er voor deze blogster een wijnproeverij op het programma. Een specifieke wijnproeverij nog wel, want alle wijnen die er geschonken gaan worden komen uit de Bordeaux wijnstreek. Eeehhhh ik ga er een beetje van uit dat de meeste van jullie wel weten waar dat ligt… in het zuidwesten van Frankrijk rondom de grote en mooie stad Bordeaux. Deze stad is trouwens één groot wijnfeest. Overal in de stad vind je erg leuke wijnbars en bistro’s en helemaal geweldig is het La Cité du Vin, een wijnbelevingscentrum/museum.

Maar hoe zit dat nou met die Bordeaux-wijnen, waar worden ze van gemaakt enz. Ik ga het jullie uitleggen, in een notendop weliswaar. Je kunt ook erg veel informatie terugvinden op de website bordeaux.com/be-nl deze geeft ook erg veel toeristische tips.

img_6757

De ligging

De Bordeaux wijnstreek ligt aan de Atlantische Oceaan en is daardoor onder invloed van de warme golfstroom en de westen wind. Daarnaast is het in de streek vaak warm, heeft het veel zonuren, valt er voldoende neerslag en worden de wijngaarden beschut door de nodige bossen. Een andere grote factor die belangrijk is, is de grondsoort deze bestaat voornamelijk uit kiezels, zand en mergel. De Bordeaux wijnstreek bestaat uit 5 regio’s, zie het kaartje hierboven, die weer onderverdeeld zijn in subregio’s.

noordoost: Bourg en Blaye (5 AOC’s), oost: Libournais met o.a. Fronsac, Pomerol en Saint-Emilion (12 AOC’s), zuidoost: Entre-deux-Mers, Côtes de Bordeaux etc. (11 AOC’s), zuidwest: Graves, Sauternes etc. (6 AOC’s), noordwest: (Haut)-Médoc (8 AOC’s)

Druivensoorten

Door dus zowel de klimatologische omstandigheden als de grondsoorten kunnen de druivenstokken goed gedijen. Dit is te merken aan de grote hoeveelheden wijngaarden die er zijn in de Bordeaux, die zijn vlak en liggen niet meer dan een paar meter boven de zeespiegel.  112.300 ha grond is bezaaid met druivenstokken, daarmee is de Bordeaux-streek de grootse wijnstreek van Frankrijk. Zo heeft de Rhonevallei maar 68.800 ha aan oppervlak.

In de Bordeaux streek wordt voor 90% rode wijn geproduceerd die voornamelijk gemaakt wordt van de druivensoorten Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De 10% die overblijft is voor witte wijn, bubbels en rosé. De witte druiven die daar hoofdzakelijk voor gebruikt worden zijn: Sémillion, Sauvignon Blanc en Muscadelle.

De wijn

Veel Bordeaux wijnen zijn blends, dat betekent mengwijnen, er worden dus meerdere druivensoorten gebruikt om een lekkere en goede wijn te maken. Aan dat wijn maken gaat natuurlijk het plukken van de druiven vooraf. Elke druivensoort wordt op een ander tijdstip geplukt. Zo wordt de Merlot als eerste geplukt, ergens in september, want dan is deze soort op zijn rijpst en is het suikergehalte het hoogst wat weer goed is voor de gisting.

De kwalificatie

Door de grote hoeveelheid wijngaarden, wijnhuizen en -chateau’s en dus wijnen die er op de markt kwamen in de Bordeaux- streek, ontstond er rond 1855 behoefte aan een classificatie van de wijnen. De wijnen werden verdeeld in 5 groepen van de 5e tot en met 1e Grand Cru. Deze lijst bestaat nu nog steeds en daar staan de meest prestigieuze wijnhuizen op. Veel 1e Grand Cru wijnen komen uit de (Haut)Médoc denk aan Château Mouton Rothschild, Château Lafitte Rothschild en Château Margaux.

Andere grote wijnhuizen uit de Bordeaux-streek hadden ook behoefte aan een Grand Cru-classificatie en dus kwam er ook een klassement voor de Graves wijnen en de Saint-Emilion wijnen. Maar naast deze grote jongens zijn er nog heel veel kleinere wijnhuizen in de Bordeaux- streek en die wilde natuurlijk ook graag een classificatie. En zo kwam in 1932 de ‘cru bourgeois’ lijst. Deze is onderverdeeld in de cru bourgeois exceptioneel, cru bourgeois superieur en cru bourgeois, om toch nog weer even een onderscheid te maken.

Want naast deze classificatie zie je ook heel vaak op een etiket de kreet ‘crus artisans’ staan. Dat zegt eigenlijk niks, maar geeft wel aan dat de Fransen het erg belangrijk vinden dat hun wijn ‘geclassificeerd’ is of een label heeft. Daarom zie je tegenwoordig ook kleine stickertjes verschijnen op wijnflessen met daarop de prijs die de wijn heeft gewonnen, bijvoorbeeld de medaille d’or. Ik zeg altijd gewoon heel simpel, ik vind hem lekker of niet en is de wijn zijn geld waard. Ooit dronk ik een dure Château Mouton Rothschild en ik kon nou niet zeggen dat ik hem superieur vond, helemaal niet ten opzichte van de prijs die ik er voor betaald had. Wel weet ik dat een goede wijn mooi te combineren is met lekker eten en dat je daardoor een mooie wijn- en spijscombinatie krijgt, het één versterkt het ander. Lees hier meer over in de links hieronder. Ik ga heerlijk Bordeaux wijn proeven vanmiddag. Fijne dag allemaal!

Bordeauxwijnen onder de aandacht

Wijn en kaascombinaties

Wijnfestival in Bordeaux

meer wijnartikelen op mijn blog, zoek via het woord wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s