Bordeaux wijnen onder de aandacht

Op een donderdagochtend reed ik met tramlijn 4 door Amsterdam naar mijn bestemming. Ik moest op de Amsteldijk zijn bij restaurant ‘ARC. by Lute’, alwaar ik mocht aanschuiven bij een wijn-spijs proeverij georganiseerd door Business France. Op uitnodiging van L’Ecole du Vin de Bordeaux kreeg ik een presentatie/workshop over het wijngebied Bordeaux onder leiding van één van Nederlands geaccrediteerde Bordeaux Wine Educators, sommelier Edwin Raben. Ik kende hem nog van een andere workshop die ging over wijnen van de Languedoc. Ik wist van die workshop dat Edwin een enthousiaste verteller is en met veel passie over wijn kan vertellen. Dat deed hij deze keer ook weer en bij elke slide van zijn presentatie had ie wel iets zinnigs te melden.

Zo worden de prijzen van de Bordeaux wijnen bepaald na de primeurs en gaat maar 42% van de Bordeaux wijnen naar het buitenland. Dat betekent dat de Fransen zelf de grootste afnemer zijn van Bordeaux wijn, zo’n 58%. Wij Nederlanders zijn de stabielste factor als het gaat om de aanschaf van Bordeaux wijnen. In de grafiek was de rode- Nederlandse lijn redelijk horizontaal terwijl de geel-russische lijn redelijk de lucht inschoot. Met andere woorden, wanneer het economische beter gaat met een land gaat daar de verkoop van Bordeaux wijnen omhoog.

Tijdens de workshop kwamen ook de nieuwste technologische ontwikkelingen aan bod. Zo vliegen er geregeld drones boven de wijngaarden van Bordeaux en rijden tussen de wijnranken robots op zonnecollectoren. Ook hebben velen wijnboeren uit de Bordeaux zich verenigt in het SME om met elkaar in gesprek te gaan over de milieuproblemen en hoe je die gezamenlijk zou kunnen oplossen. Eén van de oplossingen zou kunnen zijn door de flessen lichter te maken waardoor het vervoer makkelijker wordt. Een klein detail misschien, maar op een grote hoeveelheid weer heel effectief.

Na de geweldige informatiestroom van Edwin mochten we een aantal Bordeauxwijnen gaan proeven in combinatie met een geweldige lunch. We begonnen buiten op het terras met een heerlijke Crémant de Bordeaux Blanc brut cuveé Prestige met een aantal heerlijke amuses. Om de rest van de lunch te nuttigen gingen we naar binnen en dronken bij het fantastische voorgerecht bestaande uit koudgerookte kabeljauw, peer, limoen en postelein een frisse Château de France Blanc uit 2014 uit de regio Pessac-Léognan. Door het zuurtje van de wijn combineerde dat voortreffelijk met het gerecht.

30728109_453968615033461_5930650595683887549_n

Daarna kregen we een rode Bordeaux wijn een Chateau Beurseau uit de Lalande de Pomerol uit 2011. Een niet heel krachtige wijn, maar juist op dronk om mooi te combineren met de smokey entrecôte. Als klap op de vuurpijl kregen we bij het dessert een Sauternes te drinken van Chateau Pascaud Villefranche uit 2009. Deze combi was subliem en van alledrie de beste. Van deze zoet met zoet combinatie kan je blijven eten. Dat deden we gelukkig niet, want na deze geweldige lunch met bijpassende Bordeaux wijnen gingen we weer naar buiten voor de koffie.

Al napratend kwamen we tot de conclusie dat Bordeaux wijnen geweldig te combineren zijn met zowel zware gerechten als lichte, zoals een visgerecht. Menig toerist kan dat zelf gaan ontdekken wanneer ze in de Bordeauxstreek zijn, want de promotie rond zowel de streek als de wijnen loopt op volle toeren. Ondanks de busladingen Japanners en Chinezen die er in grote getale komen, blijft vooral de stad Bordeaux en de Medoc, waar veel beroemde Bordeaux wijnen vandaan komen, mijn favoriet!

Wil je meer weten over Bordeauxwijnen en de streek ga dan naar https://www.bordeaux.com/be-nl/ een mooi vormgegeven website waar je allerlei info kunt vinden.

 

 

Een reactie op “Bordeaux wijnen onder de aandacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s