Le Petit Marseillais

Eén van mijn favoriete Franse producten van Franse bodem is toch wel het merk Le Petit Marseillais. Tijdens mijn verblijven in Frankrijk sla ik altijd genoeg in en red ik het net met alle shampoos, deo’s en lippenbalsems tot aan mijn volgende bezoek aan La douce France.

le petit marseillais

Le Petit Marseillais

Het verhaal van Le Petit Marseillais begint in de jaren 80 wanneer Bernard Lengellé veel bekijks en vooral veel ruikers aantrekt bij zijn stand met nieuwe kleine zeepjes. Hij heeft namelijk een plantaardige zeep ontwikkeld die een stuk kleiner is dan de traditionele zeep de Savon de Marseille. Doordat hij de zeep in kleine stukken sneed, ontstonden er kleine vierkanten blokjes die handzamer waren en dus veel gemakkelijker in gebruik. Ook  voegde hij aan de zeep reuk- en kleurstoffen toe, waardoor de zeep een lust voor het oog werd en daarbij ook nog eens een heerlijke geur afgaf.

LPM histoire FR 0914-2_Pagina_04

Voor deze kleinere versie van de Savon de Marseille werd de naam Le Petit Marseillais gekozen. Petit omdat dat verwijst naar de kleiner stukjes zeep dan de Savon de Marseille en omdat het woord Petit iets lieflijks uitstraalt. Marseille omdat dat refereert naar de Savon de Marseille, maar ook zeker verwijst naar de Provence, de streek in het zuiden van Frankrijk met zijn heerlijke geuren van kruiden en lavendel en omdat in de Provence het kleine stukje zeep van Le Petit Marseillais het licht zag. Maar de merknaam Le Petit Marseillais is niet bedacht door Bernard Lengellé. Het is namelijk al in de jaren 20 van de vorige eeuw de merknaam voor een geparfumeerde zeep voor dagelijks gebruik. Dit blijkt uit een advertentie voor dit product die verscheen in de krant ‘Le Bavard Marseille’ in 1924. In de jaren daarna raakte de naam in de vergetelheid, maar door het gevoel voor eerbied voor traditie heeft Bernard Lengellé de naam weer in ere hersteld.

le petit marseillais

De vormgeving van de flessen en verpakkingen zijn eenvoudig, sober en simpel en staan voor duidelijkheid. Het heeft door deze vormgeving een geheel eigen identiteit gekregen. Het logo van Le Petit Marseillais is ook eenvoudig en inmiddels zeer herkenbaar. Er staat een klein matroosje in afgebeeld, gekleed in een streepjestrui, die refereert naar de haven van Marseille. Het kleine matroosje droomt zittend langs de kade een beetje weg. Hij kijkt om naar wat komen gaat. Het illustreert waar het merk voor staat: de oprechtheid van een kind dat helemaal zichzelf wil blijven in al zijn eenvoud.

Maar het merk gaat toch ook wel met zijn tijd mee. De vormgeving van sommige flessen verandert net als de lay-out/ opdruk op de producten. Ook gaat Le petit Marseillais regelmatig het land in met een soort roadshow. In een oud Citroénbusje en met een aantal leuk uitziende dames, rijden ze in de zomermaanden de kusten langs van het Franse land en brengen ze de producten van Le Petit Marseillais aan de man.

Kijk voor meer informatie op: www.lepetitmarseillais.com

 

6 reacties op “Le Petit Marseillais”

  1. Heerlijke producten die ik ook al jaaaaaren inkoop om daar dan ook het hele jaar mee te doen. Wel jammer dat de AH nu ook LPM verkoopt, dan gaat het unieke er wel af, maar ik blijf ze toch in Frankrijk kopen (sowieso goedkoper hihi), liefst een heleboel verschillende tegelijk en natuurlijk de navulling voor de zeeppomp 🙂 (de “Lait” is mijn favo)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: