Frankrijk, Franse bodem, Gebruiksartikel
Reacties 2

De iconische Franse sportauto de Alpine

De legendarische Franse sportbolide Alpine is terug. Onder toeziend oog van onder andere Renault rolt ie weer mondjesmaat van de band. De Alpine A110, ontworpen naar het eerste model uit 1955, werd in 2017 gepresenteerd met een oplage van 1955, naar het jaartal van ontstaan. Nu zijn er de modellen Pure en Légende. De laatste naam heeft waarschijnlijk iets te maken met de ontwerper van de Alpine, die je misschien wel een legende mag noemen.

IMG_8232

De ontwerper van de Alpine, Jean Rédélé, werd geboren in een autosport-gekke familie, zijn vader Emile Rédélé werkte als monteur voor de Renault-fabriek in Dieppe. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vroeg Louis Renault aan Emile Rédélé om een ​​Renault-dealer in Dieppe te openen. Dat deed hij, trouwde en kreeg drie zonen, waaronder Jean. Jean treedt in de voetsporen van zijn vader en neemt op 24-jarige leeftijd het Renault dealerschap over.

In 1950 besluit hij om met een van de Renaultauto’s de Renault 4CV te gaan racen. Volgens Jean is meedoen aan race wedstrijden de beste test voor auto’s en winnen het beste verkooppunt. Hij behaalt een aantal overwinningen, waaronder de Rallye van Dieppe en de Copa de Lisboa in Portugal.

De overwinning van het Critérium des Alpes in 1954 is van grote betekenis, want later als Jean zijn eigen raceteam en model auto ontwerpt, noemt hij die Alpine, naar de Alpen. Jean genoot namelijk enorm van het rijden in de Alpen in zijn Renault 4CV en vond het belangrijk dat zijn klanten hetzelfde rijplezier ervoeren aan het stuur als hij.

alpine-a106-1681.jpg

De Société des Automobiles Alpine werd opgericht op 25 juni 1955 en een maand later onthulde Rédélé drie Alpine-modellen, de A106. Deze worden geïntroduceerd in de kleuren blauw, wit en rood naar de Franse driekleur. De modellen worden verder door ontwikkeld en heten vervolgens A108 en A110. Met name die laatste wordt een groot succes, zowel als gewone wegauto als wedstrijdbolide. De auto gaat zelfs de landsgrenzen van Frankrijk over en wordt geëxporteerd naar Mexico, Spanje en Brazilië. 

 

Door de oliecrisis en allerlei andere zaken kent de Alpine de daaropvolgende jaren zijn ups en downs. In 2007 komt op 85-jarige leeftijd Rédélé, de ontwerper van de Alpine te overlijden. Hij zal dus niet meer meemaken dat ongeveer tien jaar later de eerste nieuwe Alpines weer van de band rollen.

alpine-centre-soestdijk.nl

door

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

2 reacties

  1. Pingback: Alpine A110S shinet op Concours d’Elegance – 'Producten' uit Frankrijk

  2. Pingback: De Renault 4L viert 60ste verjaardag – Van Franse bodem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s