Interview Eric van der Wal van Frankrijkboeken.nl

Frankrijkboeken, boeken over Frankrijk

Je gaat op vakantie naar je favoriete streek in Frankrijk, eindelijk tijd om lekker ‘bij te lezen’. Op het laatste moment nog even een stapeltje boeken bij elkaar te zoeken… maar hoe heette die spannende thriller ook weer die zich afspeelt in de Dordogne? 

Herkenbaar? Dan is de nieuwe website www.frankrijkboeken.nl een echte aanrader. Boeken die zich afspelen in Frankrijk zijn hier bij elkaar gebracht. De handige indeling in genres en streken maakt het heel makkelijk om je ideale boek te vinden.

De maker van de website, Eric van der Wal, is grafisch ontwerper, websitebouwer, francofiel én fanatiek lezer. 

“Het speuren naar boeken die zich afspelen in Frankrijk bleek een tijdrovende maar boeiende zoektocht. Een ware ontdekkingsreis die me bracht van Parijs naar de Provence en van thrillers naar de haute cuisine. Er bleek nog heel veel te ontdekken aan fantastische boeken. Met mijn achtergrond als webdesigner was het idee voor een boekenwebsite dan ook al snel geboren. De kennis die ik in de loop der jaren heb opgedaan van boeken die zich afspelen in Frankrijk kan ik op de website delen.”

Op de website staan nu al meer dan 1000 boeken en dat aantal groeit nog snel.

“Literatuur is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het land van Picasso, truffels en de Eiffeltoren, – toch behoren veel Franse boeken tot ons ‘collectieve geheugen’. Iedereen heeft wel eens gehoord van schrijvers als Victor Hugo en Simone de Bouvoir, en Madame Bovary van Gustave Flaubert wordt nog steeds gelezen. 

Meer recent zijn de boeken van Tatiana de Rosnay (Sarah was een bestseller in Nederland) Marcel Pagnol (Mijn kinderjaren in de Provence) en Philippe Claudel (Archipel van de hond). Daarnaast zijn er de hedendaagse klassiekers als Het zout op mijn huid van Benoite Groult en Het Parfum van Patrick Süskind.”

Hoe verklaar je de populariteit van boeken die zich afspelen in Frankrijk?

“De verfilming van Intouchables en Een jaar in de Provence hebben de schijnwerpers opnieuw op Frankrijk gericht. Peter Mayle heeft naast Een jaar in de Provence nog enkele  prachtige thrillers geschreven die zich afspelen in het mondaine Zuid-Frankrijk.

Ook veel Nederlandse schrijvers situeren hun boeken graag in Frankrijk. Michael Berg is schrijver van een inmiddels indrukwekkende reeks thrillers; zijn laatste boek Broertje stond op de shortlist voor de Gouden Strop 2018. Zijn nieuwe boek staat gepland voor deze zomer.

En wie kent niet de Franse wijnboer Ilja Gort? Naast het maken van televisieprogramma’s schrijft hij spannende boeken vol actie en humor, echte page turners. Van hem is pas verschenen De Druivenfluisteraar.
Wist je dat Arjan Lubach ook één van zijn boeken laat afspelen in Frankrijk?”

Is Frankrijkboeken.nl voornamelijk voor literatuur?

“Eigenlijk was het plan om een website te maken met alleen romans en thrillers. Maar met de toevoeging van kookboeken, historische boeken en reisgidsen krijg je een heel compleet beeld van alle boeken die verkrijgbaar zijn. Een one-stop-shop.

Een echte ‘guilty pleasure’ is het genre ‘Wonen en Leven’, boeken van Nederlanders die hun vaak zeer persoonlijke ervaringen hebben opgeschreven over hun vertrek naar Frankrijk. Leuk om te lezen want ook wij dromen wel eens van een tweede huisje in La Douce France. Boeken over de Franse taal en cultuur mogen dan natuurlijk niet ontbreken”.

Ergens op de website las ik: ‘joie de livre’.

“De Franse cultuur blijft een inspiratiebron voor veel schrijvers en het spreekwoordelijke ‘joie de vivre’ is vaak terug te vinden in hun boeken. Dit gevoel en het plezier van lezen wil ik graag meegeven aan de lezers van Van Franse bodem. Hier dus wat leestips voor je volgende vakantie of voor gewoon thuis op de bank:

De korte roman Dryocopus van Owen Donkers, die zich afspeelt rond Metz; een zwarte vertelling over een Nederlandse schrijver die probeert te integreren in de Franse samenleving maar zichzelf daarbij verliest en niet meer tot schrijven komt.

Ben je natuurliefhebber en wandelaar, dan moet je beslist Ongebaande paden van Sylvain Tesson lezen over een voetreis dwars door de ongerepte natuur.

Op dit moment lees ik Het domein van Lidewij van Wilgen. Vol humor en zelfspot beschrijft Lidewij het opzetten van een wijndomein in Zuid-Frankrijk.

Begin je volgende reis naar Frankrijk met een bezoekje aan www.frankrijkboeken.nl!

e-mail-handtekening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s