De croquet ofwel kroket, gemaakt van dikke ragout en omhuld met een paneerlaag, die vervolgens wordt gefrituurd. In Nederland eten we er ongeveer 25 stuks van per persoon per jaar. Maar wist je dat het ontstaan van deze snack zijn oorsprong vindt in Frankrijk?
Ontstaan van de kroket
De kok van de Franse Koning Lodewijk 14de bakte waarschijnlijk de allereerste kroket. Deze waren uiteraard niet datgene wat we nu kennen. Het waren stukjes restvlees die werden gepaneerd en daarna gefrituurd in reuzel. De kroket zoals wij die nu kennen vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw.
In 1898 was het Monsieur Escoffier, de grondlegger van de klassieke Franse keuken, die samen met de hulp van Monsieur Philias Gilbert het recept voor de kroket ontwikkelde en opschreef. De klassieke kroket van rundvleesragout was geboren. In de loop van de tijd gingen de koks die onder leiding van Monsieur Escoffier stonden de wereld bereizen en zij brachten het kroketrecept mee. Zo kwam het basisprincipe van de ragoutkroket ook in andere culturen terecht. Er kwamen andere toepassingen en ingrediënten. Tegenwoordig heb je allerlei varianten op de vulling van de rundvleeskroket. Zo heb je zalmkroketten, vis, kip, vegetarisch en vele andere versies.
Waar haal ik de lekkerste kroket?
We kennen natuurlijk allemaal wel de FEBO, waar je even snel een kroket uit de muur kan halen. Helemaal niet gek van smaak en een hele snelle oplossing voor de lekkere trek. Maar een echt goede kroket maken is toch voorbehouden aan specialisten.
Patisserie/ bakker Holterkamp in Amsterdam heeft misschien wel de allerbeste kroketten van Nederland. Maar dat is mijn mening. Een ander leuk en goed adres voor homemade kroketten is de croquettenboutique in Utrecht. croquettenboutique.nl
En in Amsterdam heb je nog wildekroketten.nl
Wist je trouwens dat het 9 oktober nationale croquetdag is in Nederland. Deze dag is gekozen omdat het de geboortedag is van de inmiddels overleden culinair journalist én krokettenliefhebber Johannes van Dam.
Zelf aan de slag om de ultieme kalfscroquet te bereiden? Kijk het filmpje.