De (Franse) rieten mand

De zomer komt er weer aan en in dat kader heeft Van Franse bodem een zomerserie bedacht met aandacht voor (Franse) zomeraccessoires zoals de bikini, zonnebril, rieten mand, espadrilles, rieten hoed en sandalen. De rieten mand trapt de serie af!

Er zijn accessoires die komen en gaan volgens trends. De rieten mand is daarop een uitzondering. Deze vindt zijn oorsprong in de landbouw, boeren en ambachtslieden gebruiken ze om hun gereedschappen en goederen in te vervoeren. Het werd pas vervangen na de opkomst van de landbouwmechanisatie aan het einde van de negentiende eeuw en met de opkomst van nieuwe verpakkingsmaterialen, zoals karton en plastic.

Tegenwoordig is de rieten mand een must have voor zowel de zomer als de winter. Maar het is niet alleen een functioneel voorwerp maar ook een mode-object geworden. Dit gebeurt in de jaren 60 van de vorige eeuw als beroemdheden zoals Brigitte Bardot en Jane Birkin, op de stranden van Saint-Tropez en Ibiza de rieten mand gaan dragen als accessoire. Het wordt helemaal een hit als Jane Birkin tijdens het Filmfestival van Cannes in 1974 verschijnt met een rieten mand als handtas waarbij ze het hengsel omwikkeld heeft met een sjaaltje. Vanaf die tijd hoort de rieten mand bij de basis outfit van de zomer naast sandalen, een zonnebril en espadrilles. Het wordt het ultieme symbool van vakantie.

De rieten mand roept een bepaalde sfeer op en ziet er exotisch uit. Je ziet het vakmanschap en de nostalgie. En door de neutrale look kan het bij menig outfit. Tegenwoordig zijn ze er in allerlei soorten en maten, gekleurd met kwastjes en allerlei andere frutsels. De rieten mand is een van de weinige producten uit de vorig eeuw en ver daarvoor die de industrialisatie heeft overleeft en een plek heeft verworven binnen de modewereld. Hoe fantastisch is dat van zomaar een stukje riet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s