Beaujolais

Eind 2018 deed ik een oproep op Facebook. De vraag was of mensen die iets met Frankrijk doen hier in Nederland daar een blogartikel over zouden willen schrijven. Ik zou het dan vervolgens op mijn site publiceren. Ik kreeg erg veel reacties en maakte daar vervolgens een selectie uit. Wie ook reageerde was Peter van Mullum van Locavigne. Sinds 1987 verhuurt Locavigne stukjes wijngaard aan particulieren en bedrijven. Hieronder zijn ‘inzending’.

 

Iedereen kent het maar weinige weten er het fijne (lekkere) van. Ondanks haar bekendheid vanwege de wijn met dezelfde naam wordt het gebied niet overspoeld door het massatoerisme.

Echt grote steden zijn er in het gebied zelf niet, Villefranche-sur-Saône en Lyon liggen aan de rand van het departement aan de Route du Soleil, de Beaujolais streek is vriendelijk boers met vele kleine dorpjes met dito inwoners.

De wijnen zijn zeer bekend maar worden niet altijd met evenveel respect behandeld, hoewel de rode wijnen altijd van de Gamay noir à jus blanc druif, kortweg Gamay, worden gemaakt, is er veel verschil in Beaujolais wijnen. Deze verschillen zijn vooral te wijten aan de bodem, er zijn grof weg 3 verschillende bodemsoorten te ontdekken.

1092-c506dfa6aa399104b4cd3debebbfd8ab

In het noordelijkst gelegen gebied bevat de bodem vooral veel graniet, dit is het gebied van de 10 dorps-appellations, waarvan: Fleurie, Morgon, Brouilly en Moulin à Vent de bekendste zijn. Dit zijn de Cru’s van de Beaujolais. Direct onder dit deel van het wijngebied liggen de wijngaarden van de Beaujolais-Villages, hier bevat de bodem o.a. kristal, 39 gemeentes maken deel uit van dit gebied. In het onderste gedeelte en ook het grootste, bestaat de bodem vooral uit kalk, zand en klei, hier komen de meest fruitige Beaujolais wijnen vandaan.

Naast het gebruik van 1 druivensoort onderscheidt Beaujolais zich ook qua productiemethode van nagenoeg de meeste andere wijngebieden.

Naast de traditionele vinificatie, gebruikt men hier de methode macération carbonique; hele druiventrossen gaan opgeperst in een afgesloten tank. Door de zwaartekracht worden de onderste druiven geplet en komt in de druiven zelf een gisting op gang, door de aanwezige gistcellen. Hierbij wordt een paar procent alcohol gevormd. Het sap dat afloopt of uit de druiven wordt geperst, vergist verder zonder schillen, pitten en steeltjes. Deze methode levert soepele wijnen met een heldere kleur, een uitgesproken fruitig aroma, weinig zuren en nauwelijks tannine. Ze zijn bedoeld om jong te drinken. Meestal wordt deze methode gebruikt voor de Beaujolais-primeur (Nouveau).

Schermafbeelding 2019-04-12 om 18.13.18

Dat Beaujolais wijnen snel gedronken moeten worden, is een weid verbreide fabel, zeker, er zijn er die snel gedronken moeten worden, maar zeker de wijnen die volgens de traditionele methode worden gemaakt kunnen afhankelijk hun afkomst en het vakmanschap van de wijnmaker, langer opgelegd worden. 2 tot 4 jaar voor de wat eenvoudigere types, maar de Beaujolais Cru’s kunnen wel 5 tot 10 jaar ouderen, zeker die uit Brouilly en Morgon.

Culinair kan de Beaujolais breed ingezet worden, lokaal vaak gedronken bij geitenkaas, maar bij een kip met wat pit, oeufs en meurette, een lichte lunch met salade, bij een quiche en bij charcuterie doet Beaujolais het ook erg goed.

Huurder worden van een stukje Beaujolais wijngaard?

Al sinds 1987 verhuurt Locavigne stukjes wijngaard van 100m2 waarbij de opbrengst van 72 flessen voor de huurder is. Met de mogelijkheid om een regel eigen tekst op het etiket te laten zetten.

Voor meer informatie hierover: www.locavigne.nl

Peter van Mullum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s