De zomer komt er weer aan en in dat kader heeft Van Franse bodem een zomerserie bedacht met aandacht voor (Franse) zomeraccessoires zoals de bikini, zonnebril, rieten mand, espadrilles, rieten hoed en sandalen. Dit keer de Tropezienne sandaal!
In de zomer loopt ik het liefst op sandalen of slippers. Lekker in de buitenlucht die voetjes en laat ze maar bruin worden. Lekker luchtig. Uit La Douce France komen denk ik de beroemdste sandalen, die met wereldfaam, Les Tropeziennes. Een schoen van klein formaat maar groots over de hele wereld. Net als dit nagerecht. Sabayon met vruchten. Zeer eenvoudig maar groots resultaat. Bon appétit!
Les Tropeziennes de Rondini.
In 1927 begon Dominique Rondini, die afkomstig was uit Toscane, in het toen nog onbekende en kleine plaatsje Saint Tropez met het maken van sandalen. In eerste instantie vervaardigde hij 1 model en alle productie gebeurde met de hand. De Tropezienne sandaal was geboren. Nu een must have voor de zomer. Één van de eerste klanten van Rondini was Colette, de beroemde Franse schrijfster. Zij vroeg namelijk aan Rondini om een exemplaar sandalen, die zij meegenomen had vanuit Griekenland, na te maken. Dat deed hij en het model is vandaag de dag nog steeds in productie. De schrijfster had namelijk problemen met haar voeten en droeg regelmatig sandalen. Omdat ze een nogal reislustig type was, werd zij over de hele wereld gezien met haar sandalen en dus werden de sandalen bekend. Vele beroemdheden volgden waaronder Marlene Dietrich en Brigitte Bardot.
De zoon van Dominique Rondini bracht wat variatie in de collectie en kwam met meerdere modellen en meer kleuren. Zijn inspiratie haalde hij uit exotische landen als Egypte en India. Nu zo’n 85 jaar later staat Alain Rondini aan de leiding en leidt hij de winkel in Saint Tropez met daarachter de kleine werkplaats waar nog steeds de sandalen met de hand geproduceerd worden.
Er zijn vandaag de dag nog meer leveranciers van de tropeziennes zoals het bedrijf K. Jacques. Deze sandalen zijn nog duurder dan die van Rondini en anders qua vormgeving. Ik geef de voorkeur aan de Rondini Tropeziennes. Kijk en vergelijk zelf maar op www.rondini.fr en www.kjacques.fr
Fijne zomer alvast et bon vacances en misschien kom je wel in Saint Tropez waar je de Tropeziennes zelf kunt bewonderen.
Recept van Sabayon met bosbessen en frambozen
Voor 6 personen heb je nodig: 3 eidooiers, 25 gram poedersuiker, 120 gram bosbessen, 175 gram frambozen en wat franbozenlikeur of andere vruchtenlikeur.
Maak en was de frambozen en bosbessen schoon en laat ze goed uitlekken. Leg ze op een vuurvaste schaal of op 1 persoonsbordjes of schaaltjes. Meng de eidooiers, de likeur en de poedersuiker in een pan en zet deze au bain marie in een andere pan en laat het mengsel zachtjes koken. Blijf roeren tot het dik en schuimig wordt. Zet ondertussen de grill aan in de oven en schep wat saus (sabayon) over de schaal of schaaltjes met de vruchten. Strooi er nog wat poedersuiker over en zet ze onder de grill. Heel kort tot de suiker karamelliseert. Serveer meteen, eventueel met een glaasje likeur erbij. Bon appétit!
Een reactie op “Les sandales Tropeziennes et Sabayon (recept)”