De nieuwe cultuurtempel van Bordeaux: het Méca

Het is een imposant gebouw, het nieuwe Méca in Bordeaux. De buitenruimte is denk ik net zo groot als de binnenruimte en nodigt vooral skaters uit om van boven naar beneden te rollen. Het gebouw is afgelopen juni geopend en heeft de naam Méca gekregen. Dit is een afkorting van Maison de l’économie créative et de la culture.

IMG_7998

Het gebouw langs de oevers van de Garonne gaat een thuis worden voor allerlei culturele bezigheden. Zo is er een ruimte met een podium van 360 m2 en is het er 20 meter hoog waardoor er circusoptredens mogelijk zijn, is er een dansstudio, een digitale projectieruimte met 80 zitplaatsen, vergaderzalen en een grote tentoonstellingsruimte.

IMG_8052

Op de vijfde verdieping is die tentoonstellingsruimte. Deze tentoonstellingen zijn voor een symbolisch bedrag van 1 euro te bezoeken. Ik hoop dat wanneer het wat drukker gaat worden in het Méca, dat dan alle liften werken. Want het was duidelijk, er was het een en ander nog niet af.

Binnen is het schuine lijnenspel van de wanden goed te zien en door de vele ramen valt het licht goed naar binnen. Buiten valt mij het enorme entree op. Het is de bedoeling dat daar in de toekomst optredens, voorstellingen of kunstinstallaties gehouden gaan worden.

Het heeft twee en een half jaar geduurd voordat het Méca af was en heeft maar liefst 60 miljoen euro gekost. Voor een groot deel gefinancierd door de regio en het ministerie van Cultuur. Het staat in een gedeelte van de stad dat erg in opkomst is. Vlakbij het station van Bordeaux met veel oude gebouwen die worden opgeknapt en ‘vernieuwd’. Als je in de buurt bent kan je bijna niet om het gebouw heen, want het is 37 meter hoog, 120 meter lang en heeft een oppervlak van 18.000 m2. 

Kijk voor meer informatie op: la-meca.com

IMG_7993

2 reacties op ‘De nieuwe cultuurtempel van Bordeaux: het Méca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s