Van balletdanser naar top couturier, Manfred Thierry Mugler

Thierry Mugler, een groot ontwerper uit Frankrijk die kleding ontwierp voor onder andere artiesten als David Bowie en Madonna. Dat was wel ongeveer wat ik wist van deze man die ook een lekker luchtje had uitgebracht. Het werk van deze inspirator en visionair is nu te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Ik was aanwezig bij de pers preview met de ontwerper himself. Nadat ik bij binnenkomst een roze bandje omkreeg en een linnen tasje kreeg uitgereikt liep ik naar de garderobe. De persconferentie zou plaatsvinden in het auditorium van de Kunsthal. Vooraan in de zaal zaten de prominenten en waren al enkele bekenden neergestreken. Ik nam ergens halverwege plaats.

Meneer Mugler liet even op zich wachten, maar daar was ie dan eindelijk, de grote ontwerper die de Haute Couture modern heeft gemaakt. Niet echt een flamboyante man, maar meer iemand die niet zou opvallen in het straatbeeld. Zijn ontwerpen daarentegen zijn dat zeer zeker wel; futuristisch, glamoureus en elegant. Vooral de brede schouders en de ingesnoerde tailles zijn kenmerend voor het werk van Thierry Mugler.

Thierry Mugler

Thierry Mugler werd geboren in Straatsburg in Frankrijk en begon zijn carrière als danser bij het ballet. Tot ver in de jaren ’60 beoefent hij het beroep van danser en verhuist naar Parijs. Daar komt de creatieve en expressieve Thierry in contact met de modewereld en gaat hij werken als freelance stylist voor verschillende confectiemodehuizen.

IMG_8636IMG_8659

Begin  jaren ’70 gaat Mugler een eigen collectie ontwikkelen en verkopen die veel succes boekt bij pers en inkopers van grote warenhuizen. Zijn ster rijst en Thierry begint zijn eigen bedrijf. In zijn ontwerpen gebruikt hij de kennis die hij opgedaan heeft als danser, de lichaamstaal, het belang van schouders en hoe je moet lopen. Eind jaren ’70 maakt de perfectionist en ietwat bemoeizuchtige Thierry Mugler zijn eerste reclamecampagne als fotograaf. Hij zoekt en kiest bijzondere plekken over de hele wereld om zijn werk te fotograferen. Dat levert soms spectaculaire beelden op. In diezelfde periode kleedt hij beroemdheden als David Bowie. Dat is eigenlijk het begin van zijn tijd dat hij ook veel voor musicals, producties en films gaat ontwerpen. Hierdoor komt hij in contact met de filmwereld en regisseert hij twee korte films.

IMG_8648IMG_8658

Thierry Mugler behoort in de jaren ’90 tot de top van de Haute Couture en dan kan een geur niet uitblijven. In 1992 wordt de beroemde geur Angel, die op aanwijzingen van Mugler wordt gecreëerd,  gelanceerd, een geur die uitgroeit tot een van de tien bestverkochte parfums ter wereld. En die zelfs op nummer één komt in Frankrijk, een prestatie die tot op de dag van vandaag ongeëvenaard blijft.

Tot in 2002 blijft Mugler werken in de modewereld om zich daarna te wijden aan het regisseren, bedenken en van producties en het ontwerpen van kostuums. Hij verdwijnt een beetje op de achtergrond tot hij wordt herontdekt door sterren als Beyonce en Lady Gaga. Zijn ster is weer rijzende. Daarom deze reizende tentoonstelling die startte in Montreal en nu in Rotterdam te zien is en daarna doorreist naar München. Deze tentoonstelling onthult hoe de maker de modegeschiedenis veranderde en vele generaties ontwerpers heeft beïnvloed met zijn unieke visie en creativiteit.

Museumpark | Westzeedijk 341 |  Rotterdam | meer info: 010-4400301 | openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 – 17.00 uur | www.kunsthal.nl

IMG_8108

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s