Afgelopen maandag was de Tastin’ France, een wijnproeverij waar zo’n 34 producenten uit allerlei wijnregio’s in Frankrijk meer dan 300 wijnen presenteerde. Van Loire tot aan Languedoc en van Elzas tot aan Bordeaux. Er stond zelfs een producent uit Corsica, Cave d’Aleria. Bij hem proefde ik onder andere de Moderato Sweet Wine, een muskaatwijn, deze had een heerlijke afdronk van mandarijntjes en sinaasappels. Lekker voor bij een dessert.
Tegenover hem stond Jelmer Witkamp van Domaine Mortiz uit de Elzas. Een Nederlander die voor de liefde naar Frankrijk is verhuist en door zijn schoonfamilie de wijnbusiness is ingezogen. Met passie, enthousiasme en goede kennis vertelde hij over het domaine en de wijnen. We begonnen met een bubbel, de Moritz Crémant Brut. Door de ligging van de wijngaard, in de schaduw en de leisteenachtige bodem een mooie droge mousserende wijn. Daarna kreeg ik een Riesling. Deze was heerlijk vettig, beetje grapefruitachtig en bitter. We vervolgde met de witte Gentil, een blend van Muscat, Riesling en Pinot Gris deze had een heel bijzonder pepertje in de afdronk.
Als laatste proefde we de Mortiz 101, een witte wijn gemaakt van de Sylvaner druif, een stevige witte wijn met een vleugje eikenhout. Het bijzondere aan deze wijn is, is dat deze gemaakt is door Jelmer zelf. Toen hij van school afkwam kreeg hij van zijn schoonvader de gelegenheid om een eigen wijn te produceren. Dat werd dus de Moritz 101. Ik vond hem erg lekker zeker door dat vleugje eikenhout.
Naast al dat proeven was er ook een masterclass over het wijntoerisme in Frankrijk. Ik weet nog toen ik voor het eerst in de Medoc kwam, zo’n 30 weer geleden, dat er wel wat was op wijntoeristisch-gebied, maar niet veel. Er waren enkele ‘Maison du Vin’s’ en je kon een Tonnelerie (wijnvaten-makkerij) bezoeken, maar dat was het dan wel. Nu kan je met een Solex of fiets door de wijngaarden crossen, een ballonvaart maken boven een wijngaard en kunst bezichtigen tussen de druiven. Er is veel veranderd in de afgelopen jaren en ik heb dat zien ontwikkelen. Want maar liefst 1/3 van de 10 miljoen toeristen die naar Frankrijk komen, komen daar voor de wijnen en de gastronomie. De meeste wijn toeristen gaan naar de Bordeauxstreek (18%) gevolgd door de Bourgogne (16,2%) en de Provence (11,5%).
Er strijken ook veel Nederlanders en Belgen neer in de Franse wijngebieden, waar ze vervolgens graag wandelen, fietsen, wijnen proeven en unieke accommodaties willen ontdekken. Met name de Nederlanders worden in Frankrijk gezien als de explorers. Wij willen ontdekken, de druiven plukken en meehelpen bij de vinificatie en misschien ook nog het etiket op de fles plakken…..beleving, dat is wat wij Nederlanders willen. De Fransen en Chinezen hebben dat totaal niet, die willen bijvoorbeeld cultuur snuiven en vooral leren. Hieruit blijkt dus dat elke toerist anders benaderd moet worden. Daar zijn ze in Frankrijk dan ook erg mee bezig middels onder andere door wijnondernemers te helpen bij de verbetering van hun toeristische aanbod, komen er extra opleidingen beschikbaar en, in samenwerking met Atout France, ook meer informatie online.
Een mooie uitdaging voor de wijnwereld en zeker ook voor Atout France, dat de komende jaren in zijn uitingen nog vaker, en met veel plezier, het accent zal leggen op het smakelijke en zo vanzelfsprekende Franse wijntoerisme. Wij blijven vooral de heerlijke wijnen van La Douce France drinken en proeven.
Voor meer informatie en contact over Franse wijnen: Business France, Michèle Lainé, michele.laine@businessfrance.fr, 020 7941964