Franse hotspot: de Fransoos in Leiden

De Fransoos Leiden, Franse hotspot

Hij streek zo’n 8 jaar geleden neer in de Doezastraat 8 in Leiden om een winkel over te nemen, de Fransman Ed Chavernac. De meeste ondernemers keken met argusogen naar hem. Wat gaat die gekke Fransman doen en wat gaat hij verkopen? Gelukkig veranderde er niet zoveel, hij maakte er een zeer goede delicatessenzaak van en bracht de Franse sfeer mee.

de Fransoos4

De Fransoos, want zo heet Ed zijn delicatessenwinkel, verkoopt heerlijke Franse kazen, wijnen, worsten en paté’s en de echte Amora mosterd. Naast al deze heerlijkheden verkoopt hij ook mooie Nederlandse kazen en belegde broodjes. Voor menig student in deze studentenstad een traktatie. Want alles is vers en de pistolets worden goed belegd.

Bij veel van de Franse kazen heeft Ed het verhaal wat erbij hoort, want hij gaat ze zelf halen in Frankrijk. Nou reist Ed regelmatig af naar zijn geliefde geboorteland om zijn geboortestreek de Lot-et-Garonne te bezoeken. Maar hij komt met nog  meer liefde terug naar Nederland, want hier heeft hij nu zijn leven.

de Fransoos2 kopie

Ooit hier gekomen voor de liefde, voelt hij zich hier nu helemaal thuis. Hij leerde Nederlands door het veel te praten, al heeft ie nog wel een heerlijk Frans accent. De winkel kwam er eigenlijk een beetje door heimwee; Ed miste specifieke Franse  producten. En dus haalde hij ze naar Nederland en begon ‘de Fransoos’.

A bientôt, tot ziens in De Fransoos! | Doezastraat 8 | Leiden

Als je bij de Fransoos geweest bent, drink dan even een kop koffie of glas wijn bij Kamerlingh, want hier val je ook met je neus in de Franse boter. Kamerlingh heeft de uitstraling van een Franse bistro door de zwart-witte tegelvloer, de bistro-stoeltjes en -tafeltjes, de Franse muziek en de Franse snuisterijen.  De Franse uiensoep is een aanrader.

Kamerlingh | Doezastraat 2B

Eén reactie op “Franse hotspot: de Fransoos in Leiden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: