Frankrijk is een land van contrasten. De tegenstelling van de luxe in Parijs en het eenvoudige leven op het platteland is groot. Maar is dat ook niet wat wij zo charmant vinden aan dit veelzijdige land, het land dat we nooit helemaal zullen begrijpen. Maar met deze vijf nieuwe boeken kunnen we toch een poging wagen om de Franse cultuur een klein beetje beter te leren kennen.
Lees over Christian Dior, nu al bijna 50 jaar dood, maar nog steeds gezien als mode ikoon. Eigenlijk vond hij zichzelf helemaal niet zo vernieuwend, toch werd hij de vertegenwoordiger van de New Look. Voor wie van luxe vakanties houdt is ‘Op pad met locals’ de ultieme reisgids. In ‘De fruitplukkers’ maken we kennis met een andere kant van Frankrijk, het land van de seizoensarbeiders in de Provence. Catherine Poulain schreef eerder ‘Open zee’ over een jong meisje dat aanmonstert op een vissersboot in het ruwe Alaska. Dit boek, dat een onuitwisbare indruk heeft gemaakt, werd een bestseller in Frankrijk.
Little book of Dior, Karen Homer (roman)
Little Book of Dior gaat over de spectaculaire opkomst van Christian Dior in de Parijse modewereld, zijn grote carrière en Diors invloed op andere ontwerpers daarna. Nederlandstalig en met vele foto’s van zijn prachtige creaties. De debuutcollectie van Dior in 1947 bracht een revolutie teweeg in de manier waarop vrouwen zich kleedden en zichzelf zagen. ‘Little Book of Dior’ vertelt over Diors jonge jaren, de ontwikkeling van zijn merk, de triomfen van zijn couturecollecties op de catwalk en de rode loper, maar ook hoe het verder ging met het modehuis na het overlijden van de oprichter.
Aan de hand van met zorg gekozen foto’s vertelt mode-auteur Karen Homer met veel kennis van zaken over de geschiedenis van het huis Dior en de ontwerpen die bekendstaan om hun ultravrouwelijke, luxueuze en theatrale uitstraling.
Regio: Parijs
Op pad met locals, Marion van Amelrooij (reisgids)
Overnachten bij Nederlanders en Belgen in Frankrijk. Op pad met locals is een accommodatie- en reisgids in één: 50 bijzondere accommodaties van Nederlanders en Belgen met royale vakantiehuizen, sfeervolle B&B’s of luxe safaritenten. Deze accommodaties zijn zorgvuldig geselecteerd en liggen verspreid door heel Frankrijk. De gastheren en gastvrouwen kennen de omgeving als hun broekzak en delen hun beste insidertips. Zo ontdekt de lezer lokale specialiteiten en verrassende plekjes in bijvoorbeeld de Provence, Dordogne en aan de Côte d’Azur. Reis en accommodatie sluiten perfect op elkaar aan.
De gids is ingedeeld naar regio en voorzien van een handige overzichtskaart. Iedere regio wordt beschreven en geïllustreerd met prachtige foto’s. Dankzij de persoonlijke verhalen van de gastheren en gastvrouwen is het ook een unieke reisgids. Een gewilde gids voor Frankrijk liefhebbers die op zoek zijn naar een bijzondere vakantiebestemming. Regio: Frankrijk
De Fruitplukkers, Catherine Poulin (roman, verschijnt 5 maart)
Zij reizen, met de seizoenen mee, van dorp naar dorp. Zij plukken en oogsten in het voorjaar asperges en aardbeien, in de zomer meloenen, lindebloesem, lavendel, fruit en druiven en rond kerst olijven en kaki’s. Het zijn vooral mannen, verloren en zoekend, die dat zware werk doen en ze worden door de plaatselijke bevolking met de nek aangekeken en uitgebuit door hun werkgevers. Wanneer een vrouw meedoet bij de oogst leidt dat altijd tot ophef in de ploeg, of na het werk in de kroeg.
Net als in Open zee slaagt Catherine Poulain erin om de lezer een onbekende wereld binnen te trekken: die van de fruitplukkers in de Provence onder de verzengende zon, met snerpende krekels, korte nachten en ongekende geuren. Of in de Alpen, in de modder en de kou. De fruitplukkers geeft – voor het eerst in de literatuur – een stem aan deze buitenstaanders die we anders nooit horen. Regio: Provence, Alpen
Simplissime – het snelste allermakkelijkste kookboek ter wereld (kookboek)
‘Met ‘Het snelste allermakkelijkste kookboek ter wereld’ kook je in 30 minuten voor de hele week. Met een half uur vooruit koken per week, ook wel meal-prep genoemd, zet je elke dag binnen no time een heerlijke maaltijd op tafel.’ Het 6de boek van deze Franse Jamie Oliver beloofd dingen die totaal niet passen bij ons beeld van de rijke Franse keuken. Een uitdaging dus.
Jean-François Mallet was chef-kok in grote restaurants voordat hij zich op zijn andere passie stortte: fotografie. Hij specialiseerde zich in food fotografie en reizen. Tegenwoordig fotografeert hij gerechten over de hele wereld en de mensen die ze maken. Regio: Frankrijk
Zout, Olivier Bourdeaut (roman)
Jean is Parijs ontvlucht, de grote stad waar niets dan ellende heerst, en hij heeft werk gevonden aan de Franse kust als oogster van zout. Dag-in-dag-uit staat hij te ploegen op de zoutvlakte. Ondanks de eentonigheid van zijn nieuwe bestaan is Jean tevreden: hij heeft iets te doen en er komt geld binnen.
Op een goed moment vindt hij in zijn werkplaats een onbekende man, die op een voorraad zout stinkend zijn roes ligt uit te slapen. Hij jaagt de man van zijn terrein en gaat weer aan het werk. Maar de man komt terug en wat geen van beiden had kunnen voorzien: er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap, te midden van het uitgestrekte zoutlandschap.
Zout is een roman over vriendschap, een monnikenbestaan, tegengestelde karakters en – niet te vergeten – zout. Het boek is doordesemd van zout. Olivier Bourdeaut schreef eerder ‘Wachten op Bojangles’. Regio: Parijs, Franse westkust
Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie.