Boek Notre-Dame, de ziel van Parijs

Bijna een jaar geleden op de avond van 15 april 2019 rond 19:00 uur ontstond er in de Parijse kathedraal de Notre-Dame een brand. De Notre-Dame werd deels verwoest. De hartverscheurende beelden daarvan gingen de hele wereld over. Er kwamen miljoenen reacties binnen op het feit dat er voor de restauratie ongeveer 700 miljoen euro hulp was toegezegd door een aantal Franse bedrijven. Dat riep vragen op. Dat en nog meer komt aan bod in het boek Notre-Dame, De ziel van Parijs. Het boek, dat 2 april uitkomt, is een indrukwekkend portret van een iconisch gebouw precies één jaar na de verwoestende brand.

Notre dame schets 2.indd

Wereldwijd werden foto’s gedeeld en richtten mensen hun steunbetuigingen aan de Fransen terwijl ‘hun’ Notre-Dame in vlammen opging. Maar waarom raakte specifiek deze brand zoveel mensen? Wat maakt ‘Onze Dame van Parijs’ tot de ziel van een land en een symbool van menselijke prestaties? Wat maakt dat een bouwwerk uit de twaalfde eeuw nog altijd zoveel mensen kan ontroeren?

Agnès Poirier dook in de geschiedenis van de Notre-Dame, op zoek naar antwoorden. Ze begint haar zoektocht bij het leggen van de eerste steen in 1163 en verdiept zich in de bekering van Hendrik IV tot het katholicisme en de kroning van Napoleon. Ze neemt de lezer mee naar de negentiendeeeuwse campagne van Victor Hugo om de kathedraal te behouden, naar Baron Haussmanns stadshervormingen waarbij ruimte rondom de kathedraal werd vrijgemaakt en de bevrijding in 1944.

Schermafbeelding 2020-03-09 om 13.38.44.png

Daarnaast gaat ze dieper in op de wereldberoemde film uit de jaren ’50 over de klokkenluider die de kathedraal ook bij een jong publiek onder de aandacht bracht, de staatsbegrafenis van Charles de Gaulle, om tot slot weer uit te komen bij onze eigen tijd.

Schermafbeelding 2020-03-09 om 13.39.02.png

De meningen over de wederopbouw van de Notre-Dame zijn flink verdeeld. Een heuse culturele oorlog ligt in het verschiet met de karakteristieke kathedraal als slagveld.

De schrijfster Agnès Poirier is commentator en journalist voor BBC, CNN en verschillende Franse media, waarbij haar focus ligt bij enerzijds uitleg en achtergronden te geven aan de Fransen over de situatie in Engeland en Amerika en anderzijds aan de Engelsen over Frankrijk.

Het boek Notre-Dame, De ziel van Parijs komt pas 2 april uit maar is nu al te bestellen via bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s