Deze (Franse)boeken maken het kookvirus in je wakker

Lekker eten dat kunnen ze in Frankrijk. Niet voor niets is de Haute Cuisine er tot kunst verheven. Lange tijd hebben Franse chef-koks de keukens over de hele wereld gedomineerd. Tegenwoordig vind je in de grotere steden vooral nieuwe exotische keukens zoals Thais, Syrisch of Japans. De Franse bistro vind je bijna nergens meer en dat vinden we natuurlijk zeer onterecht. Gelukkig verschijnen er nog steeds kookboeken gebaseerd op de Franse keuken. Dat deze keuken buiten Frankrijk nog steeds gewaardeerd wordt bewijst deze selectie kookboeken die met elkaar gemeen hebben dat ze geen van alle zijn geschreven door een Fransman/vrouw!

Hoogste tijd voor de lezers van Vanfransebodem om Ottolenghi en Jamie weg te leggen en weer eens lekker aan de slag te gaan met de Franse keuken en dat hoeft echt niet meteen haute cuisine te zijn. 

Door de corona crisis zijn we met z’n allen nog wel even aan ons huis gebakken en moeten we er het beste van zien te maken. Veel mensen doen dat door lekker te gaan klussen in huis of eindelijk eens te beginnen met die cursus Frans. Wij geven onze tijd graag aan knoflook, stoofpotjes en bouquet garni. 

A propos, over eten gesproken, heb je een keer geen zin om te koken bestel dan eens bij je lokale restaurant. De meeste restaurants zijn gestart met het thuisbezorgen van maaltijden. Zo steun je de lokale horeca en kun ook nadat de corona crisis voorbij is nog terecht bij je favoriete restaurant.

Karin-Luiten-De-makkelijke-Franse-keuken

De makkelijke Franse keuken, Karin Luiten
Karin Luiten heeft van haar hobby’s haar beroep gemaakt: ze kookt, schrijft en tekent de hele dag door. En dat terwijl ze ooit talen studeerde en daarna jarenlang werkte bij de opera en een tijdschriftenuitgeverij. Als hobby begon ze als een van de eerste foodbloggers van Nederland in 2005 haar eigen website, vol recepten, kookvideo’s en vrolijke illustraties. Dat bleek zo’n succes, dat ze al snel haar baan heeft opgezegd en sindsdien alleen nog maar leuke dingen doet onder de naam Koken met Karin. Regio: Frankrijk, Prijs: 27,99.

Alex-Jackson-Provence

Provence, heerlijke seizoensgerechten uit Zuid-Frankrijk, Alex johnson
In 2016 opende Alex Jackson restaurant Sardine in Londen. Zijn kookboek Provence weerspiegelt de keuken van zijn etablissement. In zijn boek vind je Franse klassiekers als pissaladière, bouillabaise, aligot en clafoutis, maar ook de invloeden uit Italië en Noord-Afrika proef je terug in de typische gerechten uit de Provence. Al deze recepten heeft Alex Jackson geordend naar seizoen.
Pluspunt: Jackson schreef geen ingewikkeld chefskookboek. Recensent Jennifer McLagan van de New York Journal of Books: ‘Jackson likes simple, honest food that relies on good ingredients, not fancy equipment and tortured presentation.’ Kijk, daar houden we van.
Regio: Provence, Prijs: 25,95.

Mari-Maris-Groentebijbel

Mari’s groentebijbel, Mari Maris
Met meer dan 65 groentesoorten, 850 recepten, een eindeloze lijst variaties daarop en bijpassende serveersuggesties is Groentebijbel het standaardwerk over groenten.
Mari Maris besloot na twintig jaar haar koksbuis aan de wilgen te hangen en groenten te gaan verbouwen in Frankrijk. Groentebijbel is geen vegetarisch kookboek maar een standaardwerk waarin Maris haar ervaringen als kok en groenteboer bijeen heeft gebracht. Ook laat ze zien hoe de groenten groeien en weet ze over elke groentesoort interessante wetenswaardigheden te vertellen.
‘Een leerboek, een kookboek, een boek om van te smullen!’ Yvonne Kroonenberg. Regio: Picardië, Prijs: 34,95.

Marjorie-Taylor-Het-Franse-kookatelier

Het Franse kookatelier, Marjorie Taylor
De Amerikaanse Marjorie Taylor was chef-kok en patissier met een restaurant en kookschool in Phoenix Arizona. Haar dochter studeerde in Frankrijk. In 2008 nam ze het besluit daar ook heen te gaan en in het bourgondische Beaune startten zij samen een kookschool. Dit werd een succes. Nu zitten ze in een pand met ook een winkel voor wijnen, streekproducten en keukengerei. Ze geven in dit boek hun visie op koken: het aanleren van vaardigheden, het kiezen van de beste ingrediënten, het liefst uit de omgeving met aandacht voor lokale producenten en dan het samen eten aan een verzorgde tafel. Er is ook aandacht voor de kaasplank, streekwijnen, keukengerei en de voorraadkast. De recepten staan op jaargetijde, worden ingeleid met portretten van hun leveranciers/producenten of het seizoen/feestelijke gelegenheid, waarna de receptuur volgt. Voor liefhebbers van de Franse keuken zijn deze recepten min of meer bekend, maar dit boek verleidt je om opnieuw kennis te maken met de klassiekers. Regio: Bourgogne, Prijs: 39,95.

Erin-Gleeson-Het-mediterrane-forest-feast-kookboek

Het mediterrane forest feast kookboek, Erin Gleeson
In dit boek neemt Gleeson – de New York Times bestsellerauteur – de lezer mee naar Europa, met recepten die haar inspireerden tijdens een familievakantie naar Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië. Ze herontdekt in 100 vegetarische, toegankelijke en onvergetelijke recepten de smaken en klassieke gerechten van de mediterrane wereld.
Met schilderachtige sfeerfoto’s en eigengemaakte aquarelillustraties betekent Het mediterrane forest feast kookboek een enorme oppepper voor je kookkunsten.
Regio: Frankrijk, Prijs: 29,99.

truffel

EXTRA: Vier boeken met een hoofdrol voor de truffel
De truffel is een van de meest tot de verbeelding sprekende ingrediënten van de haute cuisine. Deze gastronomische delicatesse is eigenlijk een zwam die onder de grond groeit op wortels van verschillende boomsoorten. Ze worden vooral in Italie en Frankrijk gevonden. Speciaal getrainde honden en varkens weten de truffels op te sporen.
Truffels, je kunt ze verwerken in een gerecht of in een spannend verhaal.

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Frankrijk-Boeken-serie-liggend-600

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s