De 5 Franse film favorieten van Petra (Film Incompany)

In deze rubriek geen recepten of gerechten, maar Franse spullen die je dagelijks gebruikt, waar je mee leeft, die je mist als je ze niet meer hebt of kwijt bent, spullen die bij je horen. Deze keer de 5 Franse film favorieten van Petra van Horssen van Film Incompany. 

Petra: “We werken binnen FILM INCOMPANY met 4 vrouw sterk aan de promotie van bioscoopfilms. In 2011 begonnen we als zelfstandig bedrijf gespecialiseerd in filmmarketing en de eerste opdracht was meteen raak; de Nederlandse bioscooprelease van INTOUCHABLES. Net als in Frankrijk ook hier in Nederland een ongekend succes.  Het werken aan nieuwe bioscoopreleases is altijd enerverend en leuk. Mooie films waaronder veel Franse parels. In maart viel het ineens stil. Gelukkig zijn er veel goede online platforms om films te zien en het aanbod is in deze weken enorm gegroeid. Een nieuw initiatief is Vitamine Cineville – een online filmaanbod voor iedereen met een Cineville pas. En we kijken alweer voorzichtig vooruit naar het moment dat de bioscopen weer opengaan! 

Mijn Franse filmtips:

Les-Mis-rables_st_1_jpg_sd-high_©SRAB-Films-640x297.jpg

Les Misérables
Vorig jaar tijdens het Filmfestival in Cannes één van de verrassingen waar dit aangrijpende speelfilmdebuut van Ladj Ly de Juryprijs in de wacht sleepte. Het duurde nog tot februari van dit jaar voordat de film in de Nederlandse bioscopen te zien was maar moest de zalen voortijdig weer verlaten door de sluiting van de bioscopen. In de film volgen we politieagent Stéphane (Damien Bonnard) die met zijn collega’s de confrontatie aangaat een groep jongeren tijdens een broeierige zomerdag, vlak na de WK-finale van 2018. De film verwijst naar de beroemde roman Les Misérables uit 1862 van Victor Hugo en laat dezelfde sociale ongelijkheid en ellende zien in de Parijse periferie. Zeker gaan zien – als het er nog niet van kwam!

Nu online te zien via PICL en voor Cineville pashouders via Vitamine Cineville 

Unknown.jpeg

Le grand bain
Het Franse antwoord op ‘The Full Monty’, een komedie over een groep mannen van middelbare leeftijd die besluiten uit te komen voor Frankrijk op het WK synchroonzwemmen. Deze Franse box-office hit met een indrukwekkende cast van steracteurs en -actrices als Guillaume Canet, Mathieu Amalric, Benoît Poelvoorde en Virginie Efira was vorig jaar te zien in de Nederlandse bioscopen. Fijne feelgood film!

Nu online te zien bijvoorbeeld via Pathe Thuis en iTunes

Unknown-1.jpeg

Hors Normes
Deze film van de makers van Intouchables opende de eerste editie van het Frans filmfestival Tapis Rouge. Het succesvolle regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache en hoofdrolspeler Reda Kateb waren aanwezig in Pathé Tuschinski tijdens de gala-opening van het festival eind oktober vorig jaar. Deze hartverwarmende film over twee goede vrienden die zich met hart en ziel inzetten voor autistische kinderen die nergens terecht kunnen, draaide nog steeds met succes in de bioscopen maar is nu ook online beschikbaar.

Te zien onder andere via Cinemember, Pathé Thuis, Ziggo on Demand en Picl

images-1.jpeg

Louise en hiver
Eén van de fijnste animatiefilms voor volwassenen wat mij betreft. Over Louise, een oudere dame die elkaar haar zomer doorbrengt tussen de gezinnen en spelende kinderen in een Bretonse badplaats. Dit keer mist ze de laatste trein en is ze ineens de enige overgebleven mens in het stadje. Een getekende, ode aan het leven, aan het ouder worden en aan de overgave. Louise en hiver was in 2017 een onverwacht bioscoopsucces.

Nu nog online te zien via Google Play 

Tot slot een vooruitblik en een verheugfilm: Aznavour: Le Regard de Charles
In 1948 kreeg Charles Aznavour een 16mm filmcamera van Edith Piaf, Het was zijn eerste camera die hij sindsdien altijd bij zich had. Tot 1982 schiet hij vele rollen vol. Het filmmateriaal is zijn persoonlijke Dagboek. Een paar maanden voor zijn dood, bekeek hij het materiaal met Marc di Domenico en besloot er een film van te maken, zijn film.

Een mooi tijdsbeeld – en veel muziek. Om naar uit te kijken! De film zal naar verwachting 8 oktober in de bioscoop te zien zijn.  

Wil jij ook een keer met je Franse favorieten spullen in deze rubriek? Stuur dan een mail naar vanfransebodem@gmail.com of bel 06 1461 83 66 en laat ons weten wat jouw 4 of 5 favorieten Franse producten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s