De 5 Parijse (markt)favorieten van Ferry (Blogger Parijs FvdV)

In deze rubriek geen recepten of gerechten, maar Franse spullen die je dagelijks gebruikt, waar je mee leeft, die je mist als je ze niet meer hebt of kwijt bent, spullen die bij je horen.

Deze keer de 5 Franse favorieten van Ferry van der Vliet, de bekende blogger over Parijs en auteur van de boeken Ongewoon Parijs en Ongekend Parijs.

Sinds april 2011 publiceer ik over de Franse hoofdstad. Mijn blogs bevatten de observaties van een nieuwsgierige reiziger die het Parijs van de Parijzenaars wil leren kennen en steeds op zoek gaat naar de couleur locale. Wekelijks neem ik je mee buiten de gebaande paden en langs verborgen schatten, alsof je wordt rondgeleid door een bevriende gids. In mijn weblog laat ik je het Parijs zien, zoals ik haar wil laten zien aan goede vrienden, die gevoelig zijn voor de sfeer en de verleidingen van deze stad.

De vijf (mooiste voedselmarkten van Parijs)

Parijs kent een rijke geschiedenis van de Franse keuken en de jonge fusionkeuken. Een stad waar, haast in ieder arrondissement, elke smaak zijn plek heeft. Parijs is een culinaire smeltkroes en kent daardoor ook een veelvoud van voedselmarkten. Dat is ook een van de charmes van Parijs. Als Parijsblogger neem ik je mee langs mijn favoriete top  vijf. 

De nummer 1
Op nummer 1 staat bij mij de Marché des Enfants Rouges. Wat voor London Borough Market is, is deze markt, die al sinds 1615 bestaat, dè markt van Parijs. Ooit opgericht door twee ministers van oorlog tijdens de regeerperiode van Louis XIII. Deze markt is een van de oudste van Parijs. Hier komen de Parijzenaars hun mandjes vullen met boerenproducten, biologische groenten, scharrelkippen, zelfgebakken brood, ambachtelijke kaas en biologische wijn. En daartussen wemelt het van de kraampjes met aanlokkelijke exotische spijzen. Marokkaans, Italiaans, Libanees; overheerlijke bento, pastilla’s, tajines, verse pasta, en Japanse producten, alles vers bereidt. Metrostation: Files du Calvaire, lijn 8.

De nummer 2
‘Il est cinq heures, Paris s’éveille’ is pas echt van toepassing bij de opbouw van de zondagmarkt op de Boulevard Raspail, tussen de rue de Rennes en de rue du Cherche Midi. (metro: Rennes). In de vroege ochtend rijden zwaar beladen busjes de stad binnen om op tijd een kraam te kunnen bemachtigen voor de Marché Biologique du boulevard Raspail. Het is een van de mooiste versmarkten van Parijs voor liefhebbers van al het goede wat de Franse aarde te bieden heeft. Elke zondag van 9.00 uur tot 13,30 uur. Metrostation: Sèvres-Babylone, lijn 10, 12.

De nummer 3
In het chique 7e arrondissement, aan de achterzijde van de École Militaire ligt de avenue de Saxe. In het gedeelte tussen de École Militaire en de place de Breteuil ligt een van de mooiste maar ook een van de duurste markten van Parijs; de Marché Saxe- Breteuil. Boeren en producenten uit heel Frankrijk verkopen hier op donderdag en zaterdag, hun verse waren, waarvan de meeste biologisch zijn. De markt is een echte aanrader voor de aankoop van heerlijke regioproducten. Metrostation: Ségur, lijn 10.

De nummer 4
De Marché d’Aligre, aan de rue d’Aligre en de place d’Aligre in het 12e arrondissement, is een van de meest volkse en levendigste markten van Parijs. Alle dagen geopend met uitzondering van de maandag. De zaterdag- en de zondagsmarkt zijn het leukst. Hier wordt je aangesproken in alle dialecten, maar vooral die uit de Magreb. Op het gebouw van de overdekte markt staat een klok die rond het middaguur het startsein geeft voor de dagelijkse “uitverkoop”. Aan het einde van de marktochtend duikelen de prijzen. Een bezoek aan de overdekte markt is een gastronomisch avontuur op zich. Metrostation: Ledru Rollin, lijn 8.

De nummer 5
Le Bon Marché la Grande Épicerie, in het 7e arrondissement en een ‘must see’ – ‘must do’ in Parijs. Ik hoor u zeggen; ja maar dit is geen straatmarkt. Maar het is wel het absolute paradijs voor food-lovers, het mekka voor fijnproevers en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Gevestigd in het warenhuis Le Bon Marché, aan de rue de Sèvres 38. Een magische delicatessentempel waar je alles vindt wat de tong kan strelen. In deze gastronomische grot van Ali Baba vind je de allerbeste specialiteiten uit alle windstreken die je nergens anders vindt. Zondag, van 10.00 uur tot 20.00 uur. Metrostation : Rue du Bac, lijn 12.

Wil jij ook een keer met je Franse favorieten spullen in deze rubriek? Stuur dan een mail naar vanfransebodem@gmail.com of bel 06 1461 83 66 en laat ons weten wat jouw 4 of 5 favorieten Franse producten zijn.

Een reactie op “De 5 Parijse (markt)favorieten van Ferry (Blogger Parijs FvdV)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s