Recept: Klassieke Boeuf bourguignon (voor de kerst)

Nog eventjes en het is alweer kerst. Voorbereidingen voor het kerstdiner komen langzaamaan op gang en dat moment grijpt Van Franse bodem graag aan om een lekker recept uit de Franse keuken met jullie te delen, en die vaak wordt gebruikt als hoofdgerecht bij het kerstdiner namelijk Boeuf bourguignon.

Ondanks dat je even bezig bent met de bereiding is het recept niet moeilijk. Laat je dus niet afschrikken door de bijna drie uur die je met het gerecht bezig bent. Het grootste deel van de tijd staat het gerecht namelijk in de stoofpan te garen. 

Het onderstaande recept is afkomstig uit de rubriek “Wat eten we vandaag” van supermarktwinkel Jumbo.

Ingrediënten

  • 1 grote winterwortel
  • 400 gram champignons
  • 4 stengels bleekselderij 
  • 4 tenen knoflook
  • 30 gram peterselie
  • 1 kilo magere riblappen
  • 60 gram boter
  • 250 gram zilveruitjes
  • 250 gram gerookte magere spekreepjes
  • 3 eetlepels bloem
  • 400 ml runderbouillon
  • 2 flinke scheuten Joseph Guy VS cognac
  • 400 ml rode bourgognewijn
  • 2 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 schuimspaan

Bereiding

Stap 1: Schrap de winterwortel en snijd in schijfjes. Snijd de champignons in plakjes en de bleekselderij in boogjes. Hak de knoflook en peterselie. Snijd het vlees in blokjes van 4 cm.

Stap 2: Verhit 45 g boter in grote stoofpan met dikke bodem. Bak er op halfhoog vuur de zilveruitjes, knoflook en spek al omscheppend 5 min. in. Schep met een schuimspaan uit de pan en houd apart.

Stap 3: Bak in dezelfde pan op hoog vuur het vlees in delen rondom. Gebruik eventueel wat extra boter. Doe al het vlees in de pan, voeg de bleekselderij en wortel toe en bak 3 min mee. Breng op smaak. Strooi er de bloem over en bak omscheppend nog 2 min. mee. Doe er de bouillon, cognac, wijn, de helft van de peterselie, de tijm en laurier bij. Laat 1,5 uur op laag vuur heel zachtjes koken met het deksel op de pan.

Stap 4: Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak de champignons op halfhoog vuur 5 min.

Stap 5: Neem de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan. Voeg het zilveruitjesmengsel toe aan de pan. Laat nog 30 min. zachtjes doorkoken zonder deksel of tot het vocht is ingekookt tot een dikke saus. Garneer met de rest van de peterselie.


Bon appètit! Voor meer inspiratie, bijvoorbeeld voor een bijpassend voorgerecht en/of nagerecht, kun je een kijkje nemen op de pagina ‘Gerechten uit de franse keuken’. 

Dit blogatikel is tot stand gekomen in samenwerking met JUMBO Nederland.

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s