De Franse Alpen, sneeuw en glühwein (5 boekentips)

Nu de kwakkel-winter in aantocht is en de herinneringen aan de zomervakantie haast vervlogen, dient zich voor veel sportievelingen de jaarlijks terugkerende vraag aan: Gaan we nog op skivakantie? 

Helaas, wie zijn ogen dicht doet en alpine pistes voor zich ziet met geweldige afdalingen die kan waarschijnlijk nog wel even blijven dromen. De voorspellingen voor de komende maanden zijn ongunstig voor skiliefhebbers: corona, corona, corona. Het lijkt wel zo’n melodietje dat zich vastzet in je hoofd.

De Franse bergen kennen we vooral van de snikhete etappes in de Tour, maar in veel literatuur speelt juist de kou een belangrijk rol. In de vorige boekenblog noemde ik al de superspannende thriller ‘Een voor een’ van Ruth Ware. Een groep directieleden raakt door een lawine afgesneden van alle hulp en als er iemand verdwijnt lijkt het erop dat ze gevangen zitten met een moordenaar in hun midden.
Afgesloten raken van de buitenwereld; een smeuïg gegeven dat ook in de nieuwste thriller van Suzanne Vermeer ‘Midwinter’ voor veel spanning zorgt. Een absolute hoofdrol speelt de kou, of misschien wel een gebrek aan kou, in de klimaatroman ‘Van steen en been’.


Voor een koukleum als ik gaat Glühwein ook heel goed samen met een boek en een dekentje op de bank. Pas de problème!

Onschuldige wintersport vakantie met vrienden ontaard in een nachtmerrie
Alice de Vreede was 21 jaar oud toen ze voor het laatst op wintersport ging. Wat destijds echter begon als een heerlijke vakantie, liep uit op een drama. Een ongeluk met verstrekkende gevolgen. En het was allemaal haar schuld.
Acht jaar later besluit ze op aanraden van haar nieuwe therapeut mee te gaan met een vriendengroep die de beroemde Grand Tour des Trois Vallées willen skiën. In eerste instantie lijkt de trip een succes te worden, maar wanneer het weer slechter wordt, lopen de onderlinge spanningen op en wordt de groep geconfronteerd met hun ergste nachtmerrie. Om het er levend vanaf te brengen, moet Alice de demonen uit haar verleden zien te bedwingen…
Van Suzanne Vermeer verscheen in 2017 de thriller ‘Mont Blanc’.
Midwinter, Suzanne Vermeer – Thriller
Regio: Alpen – Prijs: 15,99

Wat gebeurde er twintig jaar eerder in kamer 622?
Aan het begin van de zomer van 2018 verblijft een schrijver in het luxueuze Paleishotel in het Alpendorp Verbier op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Hij verblijft in kamer 623 en verbaast zich erover dat de kamer naast hem het nummer 621-bis heeft. Langzamerhand wordt duidelijk dat jaren eerder een moord is gepleegd in kamer 622, waarvan het politieonderzoek nooit is afgerond. De schrijver besluit zich volledig op de onopgeloste moord te storten: wat gebeurde er twintig jaar eerder in kamer 622?
Met de precisie van een Zwitserse meester-horlogemaker neemt Joël Dicker ons in deze duivelse en adembenemende roman mee naar het hart van zijn geboortestad, waarbij een liefdesdriehoek, machtsspelletjes, verraad en jaloezie op de achtergrond meespelen.
Het mysterie van kamer 622, Joel Dicker  – Thriller
Regio: Alpen- Prijs: 24,99

Sneeuw in aantocht en kwellende herinneringen
Carole is onderweg naar haar geboortedorp. Kortgeleden ontving ze een sneeuwglobe van haar vader, die daarmee stilzwijgend liet weten weer naar huis te komen. Carole heeft al jaren niets van hem gehoord, en besluit daarom ook terug te gaan. Maar in het Franse alpendorp treft ze alleen haar zus en broer, die haar confronteren met de mensen en gebeurtenissen uit haar jeugd. Terwijl haar vader op zich laat wachten, moet ze zich proberen te verzoenen met de schuld die ze voelt vanwege een voorval dat haar zus voor het leven heeft getekend.
Het is december, de sneeuw is in aantocht. Voor het eerst sinds jaren is Carole weer terug in haar geboortedorp le Val-des-Seuls, een gehucht in de Franse Alpen. Ze betrekt een klein huisje om te wachten op de terugkeer van haar vader. Carole’s broer en zus wonen nog steeds in le Val. Carole legt voorzichtig contact met haar familie en haar oude vrienden. Pijnlijke herinneringen aan vroeger kwellen haar, met name de brand in haar ouderlijk huis waar haar zusje niet ongeschonden uit is gekomen.
Een deel van de hemel, Claudie Gallay – Roman
Regio: Alpen – Prijs: 19,95

Over drank, goed eten, bergen beklimmen en… nog meer drank
Hoogtevrees of niet – als Ludovic Escande zijn vriend en schrijver Sylvain Tesson deelgenoot maakt van zijn – om het zo maar te zeggen – midlifecrisis, zijn er snel een paar knopen doorgehakt. “Weet je wat wij gaan doen? Wij gaan de Mont Blanc beklimmen!’ En zo sleuren Tesson, Jean-Christophe Rufin (een andere Franse schrijver) en Daniel Du Lac (een gevierd klimmer) Escande, aanvankelijk met knikkende knieën, naar een hoogte van 4800 meter in een verkwikkend avontuur dat in het teken staat van literatuur en vriendschap. Waar ze het al doende en na het opslaan van de kampementen over hebben? Over het leven en de liefde, over goede boeken en goed eten. En daar wordt dan weer royaal bij gedronken.
De beklimming van de Mont Blanc, Ludovic Escande – Roman
Regio: Alpen – Prijs: 18,50

Overlevingstocht op de noordpool, innerlijke reis en klimaatroman
De Inuit zijn nomadische jagers die al duizenden jaren door het noordpoolgebied zwerven. Tot voor kort waren hun overlevingskansen afhankelijk van de dieren waarop ze jaagden, de stenen die nog boven de bevroren grond uitstaken en de planten en bessen die in de middernachtzon groeien. Ze delen hun immense territorium met een groot aantal dieren, maar ook met geesten en de elementen. Maar hun bestaan is de laatste jaren onzeker geworden door de klimaatverandering.

Op een avond wordt een jonge Inuitvrouw door een scheur in het ijs gescheiden van haar familie. Plotseling bevindt Uqsuralik zich alleen in de schemer en de poolkou. Om te overleven heeft ze geen andere keuze dan verder te gaan en een toevluchtsoord te zoeken. En dus begint ze, in extreme omstandigheden, aan een zoektocht door de uitgestrekte noordpoolgebieden, die haar binnenwereld zal onthullen.
Van steen en been is een fenomeen in Frankrijk, waar het de Prix du roman Fnac won, de prijs voor de beste Franstalige roman van het jaar. Er zijn tot nu toe 100.000 exemplaren van verkocht.
Van steen en been, Berengere Cournut – Roman
Regio: Noordpool – Prijs: 20,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s