Het Parijs van Guy de Maupassant en Adriaan van Dis (5 boekentips)

Tijd voor Franse klassiekers!
De Netflix serie Lupin zet de Franse klassiekers van Maurice Leblanc in de schijnwerpers. Uitgeverij prometheus heeft een andere klassieker opnieuw uitgegeven: Bel ami (1885) van Guy de Maupassant. Deze schrijver van licht erotische meesterwerken was een tijdgenoot en vriend van Gustave Flaubert (Madame Bovary). De Maupassant schets een prachtig tijdsbeeld van het Parijs tijdens fin de siècle.

Over Parijs gesproken
In ‘De Parijsboeken’ van Adriaan van Dis zijn de roman ‘De wandelaar’, de verhalen en essays uit ‘Stadsliefde. Scènes in Parijs’ en twee extra verhalen bijeengebracht. Zeven jaar woonde van Dis in Parijs. Elke dag wandelde hij over de boulevards en avenues, doorkruiste Montparnasse, Saint-Germain-des-Pres, en het Quartier Latin. Naast de rijkdom en de schoonheid had hij vooral oog voor de armoede, de clochards, de verschoppelingen van de stad.


Franse klassieke roman uit 1885 nog verbazend actueel
Al meer dan een eeuw geldt Bel Ami als dé klassieke roman over verleiding, intriges en meedogenloos carrière maken. Het is Guy de Maupassants beroemde verhaal over een opportunistische jongeman gecorrumpeerd door de aantrekkingskracht van macht. De aantrekkelijke en zeer ambitieuze Georges Duroy, oftewel Bel-Ami, is een journalist van simpele komaf die al snel een groot succes van zijn nieuwe carrière maakt. Maar hij komt ook oog in oog te staan met de realiteit van de bedrieglijke samenleving – achterbakse collega’s, manipulatieve minnaressen en sluwe financiers – en leert al snel een aartsverleider, afperser en sociale stijger te worden in een wereld waar liefde slechts een middel is om een doel te bereiken. Hoewel de roman zich afspeelt in de belle époque van Parijs, is het een opvallend modern verhaal over de vernietigende kracht van ongedwongen ambitie, seks en macht. Voor iedereen die het in de grote stad wil maken.
Bel ami, Guy de Maupassant – Roman Regio: Parijs – Prijs: 20,99

Onvergetelijk verhaal over familie, vriendschap, liefde en de verbindende kracht van literatuur
Parijs 1939: De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten. Van de ene dag op de andere verandert alles. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?
De bibliotheek van Parijs, Janet Skeslien-Charles  – Roman Regio: Parijs- Prijs: 20,99

Thriller vol ijzersterke cliffhangers in claustrofobische setting in de Alpen
In Huiver van Allie Reynolds wordt Milla uitgenodigd voor een reünie in de Franse Alpen, en ze verheugt zich op een gezellig weekend met vier oude vrienden, die ze tien jaar niet gezien heeft. Ze zijn echter nog niet gearriveerd of ze realiseren zich dat er iets niet klopt. Het resort is verlaten, de skilift die hen naar de top heeft gebracht staat stil en hun telefoons zijn verdwenen. Een spel dat ze spelen om het ijs te breken blijkt een truc om de vriendengroep te herinneren aan Milla’s beste vriendin, Saskia, die tien jaar geleden verdween en nooit werd gevonden. Milla beseft algauw dat ze niemand kan vertrouwen. Iemand heeft hen hierheen gelokt om de waarheid over Saskia te achterhalen en gaat tot het uiterste om antwoorden te krijgen. Als Milla niet oppast, kan ze zomaar de volgende zijn die verdwijnt…
Huiver, Allie Reynolds – Thriller Regio: Alpen – Prijs: 20,99


Over omgangsvormen, zakelijk verleiden en hoe je een samenwerking tussen Nederlanders en Fransen kan laten bloeien.
Voor de meesten van ons zeker en dat komt naast de taalbarriere ook door de grote cultuurverschillen en de verschillen in omgangsvormen. Fabienne van Dillen laat met haar boek Samenwerken in het Frans zien hoe het beter kan. Het boek richt zich op Nederlanders die zaken doen in Frankrijk, maar komt zeker ook van pas voor Nederlanders die in Frankrijk een tweede huis hebben of een chambres d’hotes of camping runnen.

Het boek staat vol met tips over zaken doen en hoe je de cultuurverschillen kunt overbruggen. Nederlanders zijn vaak nogal direct, Fransen kunnen uren over zaken praten die er ogenschijnlijk niet toe doen. Het resultaat is soms ergernis aan beide kanten. In overzichtelijke hoofdstukken worden al deze onderwerpen behandeld. Omgangsvormen, zakelijk verleiden, leiderschapsstijlen, straattaal, humor en gastronomie.
Daarnaast bevat het boek een beknopte taalcursus Business Frans waarbij je een aantal basissituaties beter aan zult kunnen, zoals het maken van een afspraak, de zakenlunch of zakelijk onderhandelen.
Samenwerken in het Frans, Fabienne van Dillen – Taal en cultuur Regio: Frankrijk – Prijs: 19,95

Wandel met Adriaan van Dis door Parijs
Van Dis woonde ruim zeven jaar in Parijs en nog steeds voelt hij zich verbonden met die stad. Hij is er onzichtbaar en verkent wijken waar gewoonlijk geen toeristen komen. Voor hem is Parijs een altijd veranderende stad: gekleurd, verscheurd en vol verborgen geschiedenissen.

In de roman ‘De wandelaar’ krijgt een man bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man. Hij wil helpen, hij wil goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit.

In ‘Stadsliefde. Scènes in Parijs’ wandelt en fietst Adriaan van Dis door Parijs, een stad waar schoonheid en rijkdom tegen armoede schuren. Dankzij een register kan de lezer met Van Dis meewandelen en fietsen.
De Parijsboeken, Adriaan van Dis – Roman Regio: Frankrijk, Amsterdam – Prijs: 17,50

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: