De Franse klassieke roman Bel Ami van Guy de Maupassant

De klassiek roman Bel Ami van Guy de Maupassant speelt zich af eind negentiende eeuw in Parijs, de Belle Epoque. Het verhaal gaat over Georges Duroy, een ex-soldaat die er na terugkomst uit de oorlog in Algerije alles aan doet om hoger op de sociale ladder van Parijs te klimmen.

Georges heeft niet veel geld maar komt een oude vriend tegen, Forestier die bij de krant La Vie Française een baan als redacteur heeft. Forestier biedt Georges een baan aan bij diezelfde krant. Er wordt een artikel van hem gepubliceerd wat meteen een groot succes is. Inmiddels heeft Georges via een diner bij Forestier thuis de nodige vrouwen leren kennen waaronder ook de vrouw van Forestier, Madeleine. Hij krijgt een verhouding met de een maar is uit op de ander en ga zo maar door. In de loop van de tijd windt hij alle dames uit zijn nieuwe sociale kring om zijn vinger en werkt zich via het bed van die verveelde getrouwde dames omhoog binnen de hogere kringen. Hij krijgt er maar geen genoeg van om nog hoger op die sociale ladder te komen. Daarvoor verzint hij steeds ‘listen’ door bijvoorbeeld te scheiden van zijn vrouw, die hij betrapt op overspel. Daardoor is hij weer vrij om te gaan staan waar hij wil en op zoek te gaan naar een nog rijkere vrouw. Misschien wel de dochter van de uitgever die schathemeltjes rijks is? Wie weet.

Wil je het antwoord op deze vraag. Lees dan zelf het boek. Een aardige pil van bijna 400 bladzijden met de nodige dialogen. Dat laatste maakt het boek wat moeilijk om doorheen te komen. Wanneer je die weg zou laten wordt het een stuk makkelijker om doorheen te komen denk ik. Juist ook omdat het boek uit 1885 verbazend actueel blijkt te zijn. Het bevat dingen als met weinig talent toch iets kunnen bereiken, het manipuleren van mensen en nooit uit de tijd rakende zaken als seks, list, bedrog en verraad. De boekversie van ‘Bel ami’ is een klassieker, die dieper gaat dan zomaar een pikant verhaal over een kille casanova die zich via diverse bedden naar de top van de sociale ladder ‘werkt’. Het boek is al een aantal keren verfilmd en ik heb begrepen dat Paul Verhoeven bezig is om er een Franse serie van te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: