Vijf boekentips voor het voorjaar

Eén reisgids maakt nog geen lente
Toch verwelkomen we het vakantiegevoel, het gevoel van vrijheid dat we in deze tijd zo hard nodig hebben. De voorspelling van Hugo de Jonge dat we op 1 juli allemaal gevaccineerd kunnen zijn geeft gelukkig hoop.
Zoals elk jaar verschijnen in het voorjaar veel nieuwe reisgidsen. Eén van de eerste is ‘Loire’ van Ruud Couwenhoven. Het is het tweede boek van deze Frankrijk Binnendoor-specialist volgens het beproefde recept: vermijdt de snelwegen en er wachten je kleine ontdekkingen en onbekende pareltjes op het Franse platteland en kleine steden.

Wel eens in een Chambres d’Hôtes overnacht?
Ilja Gort kwam op het idee voor zijn nieuwste roman doordat Ilja’s zoon Klaas en zijn vriendin Meriam vlakbij Gort’s Château La Tulipe een Bed en Breakfast waren begonnen. Toen de eerste smeuïge praktijkverhalen daarover loskwamen was het concept voor deze nieuwe hilarische roman geboren.

Je bent gewaarschuwd!

De Loire het land van koningen en wijn
De vallei van de Loire in Frankrijk is een bijzondere streek waar je kunt genieten van rust, ruimte, natuur, bijzondere kastelen, historische dorpen, bruisende stadjes en prachtige wijngaarden. Een wandel- en fietsgebied om van te likkebaarden!
In dit boek stippelt Frankrijkkenner Ruud Couwenhoven een onvergetelijke reis uit langs de rivier de Loire, die begint bij Orléans en eindigt bij de monding in de Atlantische Oceaan.
Frankrijk Binnendoor Loire – ReisgidsRegio: Loire – Prijs: 22,50

Witte plekken in je geheugen [met recensie]
Het boek ‘Onzichtbare inkt’ gaat over een speurtocht van de ik-figuur naar de plotseling verdwenen Noëlle Lefebvre. Gaande het onderzoek legt deze Jean Eyben zijn ontdekkingen vast in het boek dat hij schrijft en dat de lezer in handen heeft. Naarmate het onderzoek vordert, heeft de schrijver/onderzoeker de ‘gewaarwording of alles er al stond, geschreven in onzichtbare inkt.’
Lees nu de boekrecensie van Lucy Engelen.
Onzichtbare inkt, Patrick Modiano  – Roman
Regio: Parijs – Prijs: 18,99

Opkomst van nationalisme verscheurt gezin
Een vader voedt zijn twee jonge zoons alleen op na de dood van hun moeder. Het gezin woont in Noordoost-Frankrijk op de grens met Duitsland, en de vader is al zijn hele leven een socialist van de oude stempel. Hij verafschuwt Marine Le Pen en andere nationalistische politici. Zijn oudste zoon Fus daarentegen raakt in de ban van extreem rechts en begint steeds meer te radicaliseren. Er ontstaat een verwijdering tussen vader en zoon, en ze praten niet meer met elkaar. Het enige wat hen nog bindt is de liefde voor Gillou, de jongste zoon.
De donkerste nacht, Laurent Petitmangin – Roman
Regio: Elzas, Grand-Est – Prijs: 20,99

Hilarisch vervolg op bestseller ‘Godendrank’ 
Ilja Gort raakte in de ban van zijn eigen hoofdpersoon: Abel, de warhoofdige held uit zijn bestseller Godendrank. In Bed en Breakfast begint Abel met zijn vrouw Angela een B&B op hun Zuid-­Franse wijndomein. Maar natuurlijk gaat dat niet van een leien dakje. Een televisie­ploeg met een dubbele agenda wil daar een reality soap van maken, waarna Abel en Angela worden over­rompeld door gasten die het bloed onder hun nagels vandaan halen. Als Abels heimelijke verzet de spuigaten uitloopt, is er geen weg terug: om hun wijndomein van de ondergang te redden moet hij in zee met een onvoorspelbare Franse klusjesman en een Brabantse drugsbaron. Bed en Breakfast is het hilarische vervolg op Godendrank, maar uitstekend zonder enige voorkennis te lezen.
Bed en Breakfast, Ilja Gort – Thriller
Regio: Zuid-Frankrijk, Languedoc – Prijs: 16,99

Simpele groentegerechten, ook voor als je weinig tijd hebt
Als een mens moet eten, dan wel graag zo smakelijk mogelijk. En liefst iets waar je wat aan hebt. Maar er zijn er van die dagen dat je gewoon geen hebt zin om te koken – of geen tijd, of allebei – maar toch trek hebt in iets lekkers. Voor die dagen is dit boek, hoewel je er makkelijk alle dagen goed en snel uit kunt koken.
De recepten zijn zoals je van Mari gewend bent: met verrassende smaken en zonder dier. Het overgrote deel is zelfs plantaardig óf er staat een vegan-variatie bij. Dus, à la minute, aan tafel!
A la Minute, Mari Maris – KookboekRegio: Noord Frankrijk, Piccardië – Prijs: 31,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: