Mousse au chocolat (met recept)

Morgen 3 april is het chocolademousse dag. Chocolademousse is een puur Frans recept. Het wordt voor het eerst beschreven door Meneer Menon, een culinair schrijver uit de zeventiende eeuw. Hij verwijst dan naar het schuim op een chocoladedrank.

In 1820 verschijnt de bereiding van Mousse au chocolat officieel in het culinaire boek Cuisinier Royal d’Alexandre Viard. Het is Louis XVI van Frankrijk die aan zijn Zwitserse knecht Charles Fazi vraagt een chocoladerecept te bedenken. Hij is degene die het recept ontwikkeld van Mousse au chocolat zoals wij dat nu kennen.

Er gaat ook een verhaal dat schilder Henri de Toulouse-Lautrec de officiële uitvinder is van de chocolademousse. Hij zou geïnspireerd zijn door een vismousse. Maakte daar een chocolademousse van dat de bijnaam “chocolademayonaise” kreeg.

Wat de waarheid ook is, het is en blijft een geweldig lekker dessert. Je vindt het in Frankrijk dan ook op menig menukaart van zowel gastronomische restaurants als bistro’s op de hoek.

Mouse au chocolat voor 4 personen

125g goede pure/bittere chocolade in stukjes, 25g ongezouten boter op kamertemperatuur, 4 eieren, eigeel en -wit gescheiden, 30g suiker, 1 eetlepel cognac

Voorbereiding – 25 min

Smelt de chocolade op een laag vuur. Voeg de boter en de cognac toe. Laat de boter langzaam smelten en roer zo min mogelijk. Klop vervolgens in een slakom de eidooiers met de suiker totdat het mengsel wit is. Voeg het chocolademengsel voorzichtig toe. Klop het eiwit in een schone, vetvrije kom tot stevige pieken. Roer/spatel de eiwitten dan voorzichtig door het chocolademengsel. Schep het mengsel voorzichtig in 4 leuke kopjes, schaaltjes of glazen. Plaats ze vervolgens ongeveer 4 uur in de koelkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s