Vijf zomerse boekentips

Fans van Anya Niewierra komen met de spannende nieuwe thriller De Camino opnieuw aan hun trekken. Ook het nieuwe boek speelt zich af in Frankrijk. Dit keer volgen we de hoofdpersoon op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Haar vorige boek ‘Het Bloemenmeisje’ was een regelrechte bestseller.
Binnenkort mogen we weer vrij reizen naar Parijs. Het is toch onwaarschijnlijk dat we zo lang niet mochten reizen door het Corona virus. Parijs is en blijft één van de grootste toeristische bestemmingen van de wereld. In een recent verleden was dat niet anders maar was de stad bovendien een magneet voor kunstenaars van over de hele wereld. Eric Min schrijft boeiend over deze kunstenaars die hun inspiratie zochten en vonden in de lichtstad.
Zo vlak voor de zomer verschijnen er weer talloze reisgidsen. Alexandra Gossink schreef het bijzonder vrolijk stemmende ‘I love the seaside – Frankrijk’. Dat klinkt alvast lekker Frans! Very inspiring!


Een duister geheim komt naar boven als Lotte een jaar na de zelfmoord van haar man besluit zijn route over de Camino te herlopen.
Het is precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Emil was een geweldige vader, was dol op zijn vrouw en gefocust op zijn werk. Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn… een gruwelijk geheim uit het verleden dient zich aan.
Anya Niewierra won de Hebban Thrillerprijs 2021 en is de schrijfster van de thrillers ‘Het Bloemenmeisje’ en ‘Vrij uitzicht’.
De Camino, Anya Niewierra – Thriller Regio: Frankrijk – Prijs: 20,99

Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs
Rond 1900 trokken almaar nieuwe generaties kunstenaars uit de Lage Landen naar Parijs, de onbetwiste culturele hoofdstad van de wereld. In de Ville Lumière zochten zij inspiratie en succes. Hun brandstof: steile ambitie, jeugdige overmoed, geilheid en honger naar wat nieuw was – ongezien en ongehoord. In ateliers en salons maar evengoed in de cafés op de boulevards of in de zoele geur van de metrostations leerden zij over het leven. En passant vonden zij mee de moderniteit uit. Eric Min borstelt een groepsportret van schilders, schrijvers en fotografen waarin figuren als Van Gogh en Rops, Wiertz en Verhaeren, Mondriaan en Masereel, Simenon en Claus het gezelschap krijgen van tijdgenoten voor wie de geschiedenis minder aardig was. Wie kent Marthe Donas nog, of Théo Reeder? Camille Platteel? André Baillon? Ed van der Elsken? Elly Overzier? Het decor: een metropool als een kijkdoos. Een toverlantaarn. Een stad waar het licht nooit uitgaat.
Gare du Nord, Eric Min  – Franse cultuur Regio: Parijs – Prijs: 29,50

David Diop winnaar van de internationale Booker Prize 2021
Op een mistige ochtend, op een van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, blaast kapitein Armand op zijn fluit. Alfa Ndiaye en Mademba Diop, twee Senegalese soldaten die ver van huis vechten voor de Franse overwinning, springen samen met hun kameraden op uit de loopgraven om de Duitsers te lijf te gaan. Enkele seconden later ziet Alfa hoe Mademba, zijn jeugdvriend, zijn meer-dan-eenbroer, dodelijk gewond ter aarde stort. Alfa blijft achter in de waanzin van de oorlog en is vastbesloten om Mademba te wreken. Als hij daarmee zijn kameraden schrik aanjaagt wordt hij overgebracht naar het lazaret, achter de linies, weg van het slagveld.
Lees ook de boekbespreking van Bettina Grissen.
Meer dan een broer, David Diop – Roman Regio: Frankrijk – Prijs: 19,99


Eén van mooiste boeken over het leven in de Provence
De Provence is een van de meest geliefde gebieden in Frankrijk. Het landschap is er idyllisch, de temperatuur aangenaam, de lokale keuken en wijnen worden geroemd en de bewoners zijn er hartelijk. De Britse Peter Mayle vestigde zich in het hart van de Provence en geeft in dit boek een raak verslag, van maand tot maand, van zijn belevenissen in het eerste jaar. Mayle grossiert bovendien in schitterende verhalen over bijvoorbeeld de truffelzoeker en de zwijnenjager, de vosseneter en de man die tandartsen bijt. Met zijn ontspannen stijl trakteert Mayle de lezer op een even geestige als originele beschrijving van de sfeer in dit paradijs op aarde.

Een klassieker in dit genre uit 2011, en één van de favorieten van Mireille den Hartog!
Een jaar in de Provence, Peter Mayle – Roman Regio: Provence – Prijs: 15,99

Roadtrippen langs de Atlantische kust
Já, naar zee! Voor alle liefhebbers van de Atlantische kust maakte het team van I Love the Seaside, deze inspirerende, verrassende en relaxte reisgids voor Frankrijk. Voor als je houdt van een laidback surf-sfeertje maar niet per se hoeft te surfen. Als je houdt van kleine baaitjes, brede stranden, zand tussen je tenen en een frisse wind door je haar. Alleen de allerleukste plekken langs de kust kwamen in dit boek terecht.
I Love The Seaside – Frankrijk, Alexandra Gossink – Reisgids Regio: Franse Atlantische kust – Prijs: 19,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s