Verrassende wijnen van Chateau de Jau

Er staat een grote doos op tafel op mij te wachten met daarin 6 wijnen van Chateau de Jau. Twee rode, twee witte, een rosé en een Rivesaltes. Chateau de Jau bevindt zich in het Zuiden van Frankrijk. Het wijndomein kwam in 1974 in handen van de gebroeders Dauré, die de familietraditie van wijnmaken hier gingen voorzetten.

Gelegen in het hart van de Agly-vallei, in het achterland van de Roussillon en op 20 km van Perpignan, staat het wijn domein Château de Jau te stralen in de Franse zon. Zowel de rode als witte druiven rijpen daar goed in die vallei.

We gaan de wijnen proeven en starten met de rode wijn Chateau de Jau uit 2018. Een goed wijnjaar. De wijn heeft een mooie rode kleur en ruikt naar rood fruit waaronder kersen. De smaak is mooi vol alleen heeft ie weinig afdronk. Maar naar mate je meer proeft blijft de nasmaak langer hangen. Deze rode wijn is heel soepel en toegankelijk en kan goed bij rood vlees.

De volgende wijn die we proeven is de Chateau de Jau Dandy. Ook deze wijn heeft een mooie rode kleur en we proeven wat bessen en aardbei. Erg lekker zo als wij hem proeven als borrelwijn. De blend is opgebouwd uit 50% Syrah, 30% Grenache, 10% Mourvèdre en 10% Carignan. De Chateau de Jau Dandy is er ook in een witte uitvoering. Heeft een geur van tropisch fruit en een zeer frisse smaak met een lichte afdronk. Erg lekker om goed gekoeld te drinken op een warme zomeravond.

De Chateau de Jau Chez Jau is een echte Sauvignon Blanc. De wijn heeft de aroma van bessen en kruiden en heeft een licht zuurtje en smaakt naar citrusvruchten. Ik houd daar wel van. Deze Sauvignon Blanc heeft ook een zusje namelijk een rosé. Deze ligt nog te wachten in de ijskast maar gaat zeker ook geproefd worden. De Chez Jau Rivesaltes staat ook in de ijskast en is een mooie begeleiding bij toetjes want dit is echt een dessertwijn. De mooie goudbruine kleur en de smaak van noten en zoethout geven het dessert een feestelijk tintje.

Ik vind de wijnen van Chateau de Jau soepel, lekker en erg toegankelijk. Ik als echte Bordeaux drinker ben wel wat zwaardere wijnen gewend maar ik kan mij voorstellen dat niet iedereen daar van houdt. Voor die groep zijn de wijnen van Chateau de Jau een goede keus. Je kunt de wijnen van Chateau de Jau verkrijgen via de website van Maison du vin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s