Franse wijnen en wijnstreken

 

Wie aan wijn denkt, denkt meteen aan Frankrijk. Verschillende topwijnen worden geproduceerd in Frankrijk en daarnaast is Frankrijk één van de grootste wijnproducenten ter wereld. Het variërende klimaat zorgt ervoor dat elke regio in Frankrijk unieke condities heeft om zeer specifieke wijnen te produceren. In dit artikel lees je meer over de bekendste en populairste Franse wijnregio’s.

Champagne 

Champagne is de noordelijkste wijnstreek van Frankrijk, daarmee is het ook de koudste wijnstreek van Frankrijk. In dit gebied wordt de gelijknamige Champagne geproduceerd wat een mousserende wijn is. De krijtbodem zorgt ervoor dat de condities optimaal zijn om goede Champagne te produceren. Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier zijn de populairste druivensoorten die worden gebruikt voor de productie van Champagne. De zoetheid van Champagnes kan sterk variëren van zeer zoet tot zeer droog, wat ook wel Brut en Doux wordt genoemd, respectievelijk. 

Bordeaux

Wie van rode wijn houdt zal zonder twijfel de wijnen uit Bordeaux kennen. Niet voor niets is de kleur “Bordeaux rood” afgeleid van de rode wijnen die worden geproduceerd in Bordeaux. De zuidwestelijke ligging van de wijnstreek Bordeaux zorgt voor een zacht klimaat. In combinatie met de invloed van de Atlantische oceaan kent de wijnstreek warme zomers en milde winters. De rode wijnen in dit gebied worden voornamelijk gemaakt van de Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. 

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon is een van de snelst groeiende wijnregio’s van Frankrijk. In tegenstelling tot de meeste andere regio’s heeft dit wijngebied niet één specifieke specialisatie. In plaats daarvan worden veel verschillende druivensoorten naast elkaar verbouwd. Zo worden er rode wijnen geproduceerd van Syrah en Grenache, en witte wijnen van Picpoul en Grenache Blanc. Door de grote diversiteit staat het gebied ook wel bekend om haar massaproductie, één derde van de totale wijnproductie in Frankrijk is afkomstig uit Languedoc-Roussillon. 

Elzas

Elzas is gelegen in het uiterst noordoosten van Frankrijk. Het gebied heeft een zeer rijke geschiedenis. Door de tijd heen heeft het gebied steeds wisselend bij Frankrijk en Duitsland gehoord. Tegenwoordig staat het gebied vooral bekend om de productie van zoete witte wijnen. De druivensoorten die vooral in dit gebied worden gebruikt, zijn Riesling, Gewürztraminer en Pinot Gris. De droge zomers en de koude winters zorgen ervoor dat deze druivensoorten ideaal zijn om lekkere mousserende wijnen te produceren. 

Bourgondië

Bourgondië is een wijnregio gelegen in het oosten van Frankrijk. In het gebied worden zowel rode wijnen als witte wijnen geproduceerd, waarvan de bekendste druivensoorten die worden gebruikt Pinot Gris en Chardonnay zijn. Het gebied heeft de meeste AOC-certificaten van alle regio’s, wat een certificaat is voor beschermde drank- en voedselproducten. Dit betekent dus dat dit gebied bekend staat om de productie van kwaliteitswijnen. 

Rhône 

Rhône is het oudste wijnbouwgebied van Frankrijk. Al sinds de tijd van de Romeinen worden er al wijnen in dit gebied verbouwd. In het gebied wordt hoofdzakelijk rode wijn geproduceerd, met een enkele wijnbouwer die rosé wijn produceert. Witte wijnen worden nauwelijks in het gebied verbouwd en het aandeel neemt dan ook elk jaar weer af.

Kijk voor Franse wijnen eens op de website van de Wijnschuur

De Wijnschuur | Amsteldijk Zuid 180 d | 1188 VN Nes aan de Amstel | www.dewijnschuur.nl

Dit blogartikel kwam tot stand in samenwerking met de Wijnschuur.

Een reactie op “Franse wijnen en wijnstreken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s