Champagne en de druiven

Champagne is één van de bekendste wijnsoorten ter wereld. Het wordt over de hele wereld gedronken bij diverse gelegenheden. Zo toast men vaak op de verjaardag van iemand, een bijzondere prestatie of op nieuwjaarsdag. Alleen “champagne” die in de gelijknamige regio in Frankrijk is geproduceerd en is goedgekeurd, mag “champagne” worden genoemd. Champagne wordt al sinds de 9e eeuw geproduceerd in de regio, maar het heeft nog een paar honderd jaar geduurd voordat champagne zich ontwikkelde tot de mousserende wijnen die we vandaag kennen. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over champagne. 

Druivensoort in de productie van champagne 

Er worden verschillende druivensoorten gebruikt voor de productie van champagne. Deze druiven worden met elkaar gemengd om champagne te produceren. De druiven die het meest worden gebruikt in het productieproces zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, waarvan Chardonnay de belangrijkste druif is in het productieproces. De verhouding tussen deze druiven bepaalt wat voor champagne tot stand komt:

 • Blanc de blancs: dit betekent dat de champagne voor 100% uit Chardonnay bestaat. Deze champagnes hebben een fruitige smaak. 
 • Blanc de noirs: noir betekent zwart in het Frans. Deze variant is dan ook uitsluitend van donkere, blauwe druiven gemaakt als de Pinot Noir en Pinot Meunier.
 • Prestige Cuvée: deze soort behoort tot de top van het assortiment van het wijnhuis. Deze variant bestaat uit een mix van verschillende druivensoorten en is meestal wat langer gerijpt. Vaak wordt deze soort maar een keer geproduceerd wat hem exclusief en duur maakt. 
 • Rosé champagne: zoals de naam al doet vermoeden, is dit een rosé champagne. Witte champagne wordt gecombineerd met Pinot Noir of Pinot Meunier wat een rosé kleur geeft aan de champagne.

Zoetheid van champagne 

Champagne is verkrijgbaar in veel verschillende varianten, daarmee varieert ook het zoetheidsniveau. Champagne kan zowel heel droog zijn als heel zoet. Hieronder vind je een beknopte schaal die aangeeft hoe zoet de champagne is:

 • Brut Nature: <0.5 gram suiker.
 • Extra brut: <1.0 gram suiker.
 • Brut <2.0 gram suiker.
 • Extra droog: <2.8 gram suiker.
 • Droog: <5.3 gram suiker.
 • Demi-sec <8.3 gram suiker.
 • Doux >50.0 gram suiker.

Zoals je kunt zien zijn er dus grote verschillen in zoetheid, waarbij Brut Nature de allerdroogste variant is en doux de zoetste variant. Normaliter is mousserende wijn van nature heel zuur, daarom wordt er extra suiker toegevoegd aan de champagne om de zure tonen te onderdrukken. 

Welke champagne kopen?

Champagne is verkrijgbaar in veel verschillende prijsklassen. Over het algemeen kan worden gesteld dat duurdere champagnes ook van hogere kwaliteit zijn. Ben je op zoek naar champagne die je wilt uitdelen op een feest aan veel verschillende mensen, dan kun je het beste voor een goedkope champagne gaan. Een goed alternatief dat heel erg op champagne lijkt, is cava. 

Wil je een belangrijke gast verrassen of ben je op zoek naar een luxe cadeau? Dan kun je ervoor kiezen om een wat duurdere fles champagne te kopen. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar vintage flessen. Dit zijn vaak champagnes uit een goed oogstjaar van een populair champagne huis.

Kijk voor mooie Champagnes eens op de website van de Wijnschuur

De Wijnschuur | Amsteldijk Zuid 180 d | 1188 VN Nes aan de Amstel | http://www.dewijnschuur.nl

Dit blogartikel kwam tot stand in samenwerking met de Wijnschuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s