Het Franse (koperen)pannenmerk Mauviel

Bijna 8 jaar geleden begon ik dit blog/website met veel enthousiasme en een van mijn eerste blogartikelen ging over de Bretonse streepjestrui. In die tijd vulde ik het blog/website nog met allerlei mooie artikelen/producten van Franse bodem. Tegenwoordig is de site meer gevuld met allerhande zaken die er op Frans gebied te doen zijn in Nederland. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en daarom toch weer een artikel over een mooi Frans product.

Dit keer het Franse pannenmerk Mauviel. Ik kom ze altijd weer tegen als ik bij Oldenhof in Amersfoort ben of bij in Amsterdam. Met hebberige blikken kijk ik dan naar bijvoorbeeld een sauspannetje van Mauviel…. die zou ik toch wel heel graag willen hebben. Want veel pannen van Mauviel zijn van koper en koper….juist geleid de warmte goed. Het verhaal achter het merk kende ik eigenlijk niet tot ik op onderzoek uitging.

Wat nu de merknaam Mauviel geworden is voor koperen pannen is eigenlijk een familienaam. Ernest Maviel begon in 1830 in het Normandische plaatsje Villedieu-les-Poêles een koperslagerij. Het dorp was trouwens vergeven van koper- en tinbewerkers en dus was het redelijk logisch dat Ernest daar zijn atelier opende. Mauviel ging zich specialiseren in kookgerei en al vrij snel wisten grote namen in de culinaire wereld hem te vinden maar ook grote bedrijven zoals de rederij die het schip Titanic aan het bouwen was. Bijna al het kookgerei op het schip dat in 1912 zonk, was van Mauviel.

Koper is hele goede warmtebegeleider en daarom zeer goed om mee te koken. Het verwarmt de bodem als de zijkanten van de pan gelijkmatig waardoor het eten sneller gaar wordt. De binnenkant van koperen pannen is voorzien van een tinnen laag want koper zelf is giftig. Die tinnen laag moet dus goed onderhouden worden vooral niet in de vaatwasser stoppen maar lekker met de hand afwassen. Naast dat koper een goede warmtebegeleider is, is koper ook een duur basis product. Dat is een van de redenen waarom koperen pannen nogal aan de prijs zijn daarentegen gaan deze vaak blinkende voorwerpen wel weer generaties mee.

En dat doen ze bij Mauviel ook de kennis, traditie en het vakmanschap wordt generatie op generatie doorgegeven. Ze hebben zelfs een opleidingswerkplaats waar ze vaklieden opleiden en de kneepjes van het vak bijbrengen. En ondanks die traditie gaan ze ook met hun tijd mee. Want sinds een aantal jaren maakt Mauviel ook roestvrijstalen en alluminium pannen. Lees…veel goedkopere basisproducten waardoor je goedkopere pannen kan aanbieden die bereikbaar zijn voor een groter publiek. Grote chef-koks zweren echter toch nog steeds bij de koperen pan.

Meer info over Mauviel en de grote collectie die ze hebben staat op hun website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s