Van Franse bodem geniet van een heerlijke kaasfondue bij Smelt in Amsterdam

Het is een beetje druilerig weer wanneer ik het station van Amsterdam uitloopt op weg naar de tram. Deze brengt mij naar de 9 leuke straatjes want in 1 van die, met vele conceptstore gevulde, straatjes zit Kaasfondue Restaurant Smelt. En ik ben erg enthousiast want ik ben dol op kaasfondue. De buitenkant ziet er al leuk uit en wanneer je binnenkomt valt meteen je oog op de bar. Het geval wil namelijk dat deze tijdelijke pop-up gehuisvest is in een oud café. De eigenaar kocht het naastgelegen pand en ging daar café houden en de oude kroeg werd feestlocatie. Nu wil het geval dat pal aan de overkant een geweldige kaaswinkel zit namelijk De Kaasmaker en deze 2 eigenaren sloegen de handen ineen. Een ‘leegstaand’ pand en kaas werd een pop-up kaasfondue-restaurant.

Aan het plafond hangen lampenkappen die vroeger bij mijn oma in de woonkamer stonden. Op tafel een stuk bruin inpak papier met daarop gedrukt het eenvoudige maar moderne logo van het restaurant. We krijgen al snel de kaart, deze is klein maar fijn en heeft 4 kaasfondue-varianten, de Zwitserse, de Franse, Hollandse en de wisselfondue met Truffel. Deze laatste heet zo omdat ze die niet altijd kunnen bieden gewoonweg omdat ze niet altijd aan verse truffel kunnen komen.

Wij gaan natuurlijk voor de Franse variatie. Vooraf nemen we een paté de campagne die werkelijk om je vingers bij op te eten is, zo goed van kwaliteit. Bij navragen blijkt ie uit La Douce France te komen. De ingelegde groeten zijn mooi van kleur en lekker maar niet echt aan ons besteed. De paté vinden we lekkerder. Er komt een spiritus-brander op tafel, daarna volgt snel de kaasfondue. Die afgemaakt is door er op het laatste moment van serveren wat Roquefort doorheen te roeren. Dat maakt de fondue net even wat pittiger. We krijgen bij de fondue een bordje samengestelde groente van spruiten, bloemkool en wortel maar wij eten de fondue voornamelijk met het brood van Bakker Mama. Wat er ook erg lekker in is zijn de cornichons die we bij de paté kregen.

De kaasfondue is zacht en smeuïg en werkelijk voortreffelijk van smaak. We likken het gietijzeren Boska pannetje nog net niet leeg. Dat kan ook niet want wanneer de restjes een beetje aan het aankoeken zijn, komt de jonge ober langs met een ei. Deze slaat hij stuk in de pan en stollen maar dat eitje. Zo maak je de laatste restjes op van de fondue en wordt het pannetje mooi schoon. Het dessert slaan we af want ons buikje is goedgevuld en we moeten ook nog een ronde doen door de 9 straatjes. Al met al een zeer geslaagde en lekkere middag met zeer vriendelijk personeel en een leuke ambiance. Een bezoek meer dan waard dit pop-up kaasfondue restaurant, zeker in deze wat druilerige maanden.

For the time being is Restaurant Smelt enkel open op zaterdag en zondag van 12:00-17:00. Reserveren kan via www.restaurantsmelt.nl. De pop-up heeft een open einde, maar blijft sowieso tot 01 maart 2022.

En als alles weer open gaat in het nieuwe jaar dan zijn de maandagen weer terug met Mont d’Or Monday, waar de hele maandagavond in het teken staat van de Franse bergkaas Mont d’Or.

Restaurant Smelt | Runstraat 12 | De 9 straatjes Amsterdam | 020 622 6686 | info@restaurantsmelt.nl

Stukje historie. Waar komt kaasfondue nou eigenlijk vandaan? Het allereerste recept stampt uit 1768. En ja het is van oorsprong (waarschijnlijk) een Zwitsers gerecht maar de Fransen eigenen zich het ook een beetje toe gezien de naam, fondue is afkomstig van het Franse woord fondre, wat smelten betekend. Het is waarschijnlijk ontstaan tijdens de wintermaanden toen de restjes kaas opgemaakt moesten worden. Kaas werd in de zomermaanden gemaakt en in de winter, wanneer alles vol gesneeuwd was er er geen optie was om naar buiten te gaan, werden alle restjes kaas, die allemaal niet even lekker meer waren, opgemaakt. Door de restjes te smelten en bij elkaar te gooien was het allemaal net iets eetbaarder. 

2 reacties op ‘Van Franse bodem geniet van een heerlijke kaasfondue bij Smelt in Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s