Ode aan de Franse keuken

Frankrijkboeken.nl

Frankrijk heeft een naam hoog te houden als het gaat om de haute cuisine. Pas de problème natuurlijk voor een beetje Franse chef. Maar kunnen wij nuchter Hollanders het niveau van de gemiddelde Fransman evenaren? Ik dacht het wel. Op zoek naar bewijs voor deze gewaagde stelling ging ik op zoek naar boeken van Nederlanders over de Franse keuken. Het bleek niet zo moeilijk om 5 boeken te vinden van inspirerende koks. Het bewijs of Nederlanders zich kunnen meten in de Franse keuken zul je natuurlijk zelf moeten leveren: IN JE EIGEN KEUKEN. Deze boeken geven je in ieder geval genoeg toprecepten om de uitdaging voor de kerstdagen met een gerust hart aan te gaan.

Bon appétit

Tien topchefs, zestig recepten
Voor Ode aan de Franse keuken vroegen Sacha de Boer (fotograaf), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist) tien topchefs om – op basis van recepten uit een klassiek Frans kookboek uit 1873 – ieder twee originele en moderne menu’s te ontwikkelen. Zo ontstonden 60 overheerlijke gerechten die door Sacha prachtig werden gefotografeerd.
Ode aan de Franse keuken, Sacha de Boer
Regio: Frankrijk – Prijs: 24,99

De smaken van Frankrijk, eigentijdse plant-based keuken
Ecole d’Olargues transformeerde in vijf jaar tijd van bouwvallige 19de-eeuwse kostschool naar een charmante venue die onder meer een boetiekhotel, een kunstgalerij en een restaurant herbergt. Gastvrouw Stefanie Van Haudenhove ontpopte zich tot volwaardige en gecertificeerde plant-based chef en verwent haar gasten met smaakvolle, originele gerechten die ze op het terras met adembenemend uitzicht op een van de mooiste dorpen van Zuid-Frankrijk serveert. Onze Smaken van Zuid-Frankrijk, Stefanie van Haudenhove
Regio: Languedoc – Prijs: € 34,95

Koken met een Limburgse Bougondier
Mede door zijn Limburgse roots, was wat Wil in zijn restaurant kookte heel normaal: er werd een beest geslacht en vervolgens werden alle delen verwerkt in zijn uitzonderlijk bourgondische gerechten. Van kop tot staart, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd.
Tot op de dag van vandaag is Wil bezig met koken, eten en lezen en schrijven over eten. In Altijd zondag heeft hij, onder redactie van Jonah Freud, voor eens en voor altijd zijn onnavolgbare nalatenschap opgetekend.
Altijd zondag, Wil Demandt
Regio: Frankrijk – Prijs: € 39,99

De lekkerste klassiekers uit de patisserie en boulangerie
Na het succes van Meike Schalings kleine taartjes van Petit gâteau gaat het nieuwste deel Franse taartjes, groot en klein over de echte originele Franse versies: alle heerlijkheden die je bij de Franse bakker vindt, zoals de croissant, pain au chocolat, chausson de pommes, brioche, eclair, Tropézienne, beignet en meer. Volop nieuwe bakinspiratie dus, met een flinke snuf Frankrijk, van Petit gâteau, de leukste patisserie van Amsterdam.
De lekkerste klassiekers uit de patisserie en boulangerie, Meike Schaling
Regio: Frankrijk – Prijs: 18,50

De makkelijke Franse keuken
Een reis door het jaar in kleine geschiedenissen en grote gerechten van soezen en moussen tot kroketten, tarteletten & bonbons. Geserveerd in 54 uitgebreide menu’s voor alleseters, geheelonthouders, veganeusjes, carnivoren, culi’s en normale mensen.

Mari Maris weet alles over groenten; dat liet ze al zien met de door pers en publiek bejubelde ‘Groentebijbel’ (25.000 verkochte exemplaren). Ze is kok, verbouwt al jaren haar eigen groenten, én is eigenaresse van ‘le Jardin des Etoiles’ in de Picardie. Het enthousiasme waarmee ze vertelt over haar belevenissen en plattelandsperikelen werkt zo aanstekelijk dat het lastig kiezen is tussen verder lezen, of de keuken in.

Schrijfster Karin Luiten heeft van haar hobby’s haar beroep gemaakt: ze kookt, schrijft en tekent de hele dag door. En dat terwijl ze ooit talen studeerde en daarna jarenlang werkte bij de opera en een tijdschriftenuitgeverij. Als hobby begon ze in 2005 haar eigen website, vol recepten en vrolijke illustraties. Dat bleek zo’n succes, dat ze haar baan heeft opgezegd en sindsdien alleen nog maar leuke dingen doet onder de naam Koken met Karin.
De makkelijke Franse keuken, Karin Luiten
Regio: Frankrijk – Prijs: 27,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: