Bordeaux wijnen proeven tijdens Grand Cercle des Vins de Bordeaux

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd door Michèle Lainé van Business France Nederland voor de wijnproeverij van Grand Cercle des Vins de Bordeaux. Van de 124 leden van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux waren er 22 naar Amsterdam afgereisd om hun wijnen te laten proeven. Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam was de locatie.

Bij het naar binnentreden, nadat ik mijn badge had ontvangen en opgespeld, vielen mij meteen de mooie lampen in de ruimte op. Heeft niks met wijnproeven te maken maar de entourage is toch ook belangrijk. Prima sfeer heerste er en het was nog relatief rustig. Ik oriënteer mij altijd eerst even maar weet eigenlijk altijd wel dat ik bij de Medóc wijnen ga uitkomen oftewel de wijnen van de linker-oever. Van de linker-oever waren er ongeveer 5 producten aanwezig waarvan eentje uit Margaux, Château Haut-Breton Larigaudière. Een prachtig mooie wijn met 75% Cabaret Sauvignon, 20% Merlot en 5% Petit Verdot, mooie rode kleur en qua smaak een echte Margaux. Een topper die ongeveer 35 euro kost in de winkel en heel goed past bij konijn, rood vlees en gevogelte. Een wijn die nog even mag liggen maar die je heel goed nu kan inkopen om vervolgens met kerst of een jaartje later kan nuttigen. Hij is te bestellen via menig webshop.

In de ruimte viel mij ook op de lange tafel met daarachter statige stoelen. Mijn gedachten waren eerst dat ik in een oude rechtszaal was beland maar het bleek de oude raadszaal. Ik stond dus in het oude stadhuis in de raadszaal wijn te proeven. Dik 50 jaar eerder heeft waarschijnlijk mijn vader in datzelfde oude stadhuis mij aangegeven voor mijn geboorte. Grappig vind ik dat en proef nog maar een wijn uit de Haut-Medóc, Château du Cartillon. Een wijn die nog even mag liggen en bestaat uit 55% Merlot, 25% Cabaret Sauvignon, 20% Petit Verdot en wel wat tanine bevat. Het kasteel is te vinden in de gemeente Lamarque, een bekende plek voor mij en kan gekocht worden voor ongeveer 14 euro per fles.

De Château Dutruch Grand Poujeaux van 2020 is mooi van kleur maar nog erg jong, die van 2016 is beter op dronk. De wijn bestaat uit 51 & cabernet sauvignon, 43% Merlot, 3% Petit Verdot en 3% Cabernet Franc. De fles uit 2016 komt ongeveer op 40 euro. Een andere mooie toegankelijke en elegante wijn is die van Château Tour des Termes van 60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet franc en 5% Petit Verdot. Voor nog geen 25 euro kan je hem in huis hebben.

Ik ben toch meer van de wat stevigere wijn met meer Cabernet Sauvignon en ook houtrijping. Ieder zijn ding zeg maar. Kijk vooral eens op de mooie website van Grand Cercle des Vins de Bordeaux, grandcercle.fr. Wil je nou meer weten van Franse wijnen en misschien wel wijn gaan importeren vanuit Frankrijk neem dan contact op met Michèle Lainé van Business France Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s