René-Jules Lalique

Frankrijk, Parijs, Lalique

De Fransman René-Jules Lalique was één van de beroemdste glasontwerpers. Hij ontwierp voor een groot aantal parfumeurs en couturiers de flacons, maar hij begon als juwelenontwerper.

Schermafbeelding 2015-09-17 om 15.18.48

In 1860 ziet René-Jules Lalique het levenslicht in het departement Marne in het Noordoosten van Frankrijk. Na enige jaren verhuist het gezin naar Parijs en René gaat werken bij juwelier Louis Aucoc. Bij Louis Aucoc leert hij het vak om juwelen te vervaardigen en volgt hij lessen op het École des Arts Décoratifs in Parijs. Na een aantal jaren vertrekt hij naar Engeland om zijn studie te vervolgen. In 1885 heeft René Lalique al een aardige naam opgebouwd als ontwerper van juwelen en werkt hij voor onder andere Cartier. In dat jaar neemt hij de werkplaats over van juwelier Jules Destape aan Place Gaillon in Parijs. Vanaf dat moment gaat René Lalique zijn eigen weg en breekt met het traditionele vervaardigen van juwelen. Hij gaat andere materialen toevoegen aan zijn juwelen zoals ivoor, hoorn en glas.

Frankrijk, Lalique, glas, Museum, Parijs

In 1888 registreert hij zijn initialen stempel ‘RL’ en graveert deze letters in zijn unieke creaties. Hij krijgt steeds meer bekendheid met zijn juwelen en gaat naast goud, diamanten en parels, steeds meer glas en glazuur toevoegen aan zijn juwelen. Hij wint competities, exposeert en werkt voor grote actrices uit die tijd. In 1900, tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs, groeit zijn naam als juwelenontwerper.

Frankrijk, Parijs, Lalique

Als René in 1905 aan het Place Vendôme in Parijs een nieuwe winkel opent, zet hij in de etalage niet alleen juwelen, maar ook verschillende glasontwerpen van zijn hand. Parfummaker François Coty ziet zijn ontwerpen en is onder de indruk. François vraagt René om voor hem parfumflessen te gaan ontwerpen. Hun samenwerking is revolutionair voor die tijd, want het wordt dan mogelijk om parfum aan te bieden in mooi vormgegeven flesjes, én voor een redelijke prijs. René gaat meer en meer voor de parfumindustrie glasontwerpen vervaardigen en wordt een echte glasmeester. Hij zet in 1921 een glasfabriek op in Wingen-sur-Moder in de Elzas.

Schermafbeelding 2015-09-17 om 13.29.35

Door zijn glastechnieken, hij combineert helder glas met mat glas, wordt René binnen de Art Deco beweging een fenomeen. Hij werkt mee aan grote architectuur projecten en decoreert hij wagons van de Côte d’Azur Pullman Express. In 1935 opent René Lalique de Lalique shop aan Rue Royale in Parijs. Tien jaar later overlijdt hij en neemt zijn zoon het bedrijf over. Deze introduceert kristal binnen het Lalique-imperium.

Schermafbeelding 2015-09-17 om 13.39.36

Het ontwerpen voor de parfum-industrie blijft toch nummer 1 binnen Lalique en het kan dan ook niet anders dat Lalique zelf met een eigen geur komt ‘verpakt’ in een eigen ontworpen fles. In 1992 wordt de geur “Lalique de Lalique” geïntroduceerd. Dit ontwerp is samen met nog zo’n 650 andere ‘stukken’ te zien in het Lalique museum, dat zijn deuren in 2011 opende in Wingen-sur-Moder. Naast glas zijn daar ook juwelen en kristallen voorwerpen te bewonderen. Wil je niet zo ver reizen om het werk van Lalique te kunnen bewonderen? In Nederland is ook een Lalique museum en wel in Doesburg aan de Gasthuisstraat 1.

Voor meer informatie over het museum Lalique in Nederland: www.musee-lalique.nl

2 reacties op ‘René-Jules Lalique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s