De schippersjas, in het Frans ‘le caban’

De schippersjas, in het Frans ‘le caban’ genoemd, is eigenlijk een mannen kledingstuk, die al jaren in menig vrouwen-gaderobe een plekje heeft. De meestal marine-blauwe jas, double breasted en met een getailleerde snit is het toppunt van chique, houd je warm in de winter en beschermt je tegen de regen. Officieel niet helemaal van Franse bodem deze ‘caban’, maar wel een item dat vaak terug- en voorkomt in vele modecollecties van Franse ontwerpers. Daarom vandaag een artikel over de ‘caban’ oftewel de marinejas.

schippersjas pijjekker

De  ‘militaire’ schippersjas

De schippersjas heeft een militaire oorsprong. Hij werd ontwikkeld voor de adelborsten van de Engelse Koninklijke Marine (de Royal Navy), zo rond de vroege 18e eeuw. Omdat deze jongens vaak van haven tot haven reisden, werd de ‘caban’ opgepikt als functioneel kledingstuk in de rest van Europa. Het bewijs dat de ‘caban’ veel gereisd heeft komt tot uiting in zijn naam. Caban is namelijk afgeleid van het Siciliaanse woord ‘cabans’ wat weer is geïnspireerd op het Arabische woord ‘Qaba’ wat cape of tuniek betekent. In Frankrijk heet de schippersjas dus ‘caban’. Maar in het Nederlands heet de marinejas ‘Pijjekker’, wat grove wol betekent. De jas maakt zelfs de grote oversteek naar de Verenigde Staten en wordt in 1881 opgenomen in het officiële uniform van de Amerikaanse Marine. Tot ver in de jaren’ 90 van de vorige eeuw was de ‘caban’ daarvan een onderdeel.

Een aantal kenmerken van de ‘caban’.

1. Gemaakt van zware wol (de Amerikaanse versie is een mengsel van wol en nylon).

2. De kleur is meestal marineblauw.

3. Loopt vanaf de taille ligt uit. Dit was om makkelijker te kunnen bewegen in de jas.

4. Heeft acht double breasted knopen om beter de wind te weerstaan.

5. Kan in twee richtingen worden dichtgeknoopt.

6. Op de knopen zit vaak een afbeelding van een anker.

7. Heeft twee grote zakken om je handen in warm te houden.

8. Heeft een grote kraag  tegen wind en regen.

schippersjas pijjekker

De ‘caban’ als stijlicoon

Veel iconen van het witte doek hebben de ‘caban’ gedragen zoals Robert Redford, James Dean en Daniel Craig. De schippersjas is daardoor zelf ook een icoon geworden. Een icoon dat staat voor stijl, klassiek en chique.